Relasjonsbaser - nei takk!

Relasjonsbaser - nei takk!

Noen ganger er det som om det ikke skjer så mye i it-bransjen. Alt dreier seg bare om større, raskere, billigere. Mer av samme. Da er det gøy å rapportere om noe som føles genuint nytt.

Workday er et firma som ble etablert i januar 2006 av den sterke mann bak PeopleSoft, Dave Duffield. For dem som har allerede glemt det: PeopleSoft var ett av de store i verden innen erp. Oracle, som var i gang med å vokse seg fet gjennom oppkjøp, slo kloa i PS etter en hårreisende prosess som varte i mange måneder. Larry Ellison vant som vanlig, Dave Duffield måtte gi seg, men nå rir han igjen.

Workdays produkter er bygget etter "Software-as-a-Service"-lesten. Programvaren driftes på sentrale servere, brukerne installerer ingenting hos seg. Brukerdialogen foregår gjennom nettleseren. Alle som for eksempel bruker Googles produkter er vant til konseptet.

OK, konseptet er kjent og kjært, men hva er nytt? Det nye er at Workday har avskaffet relasjonsdatabasen. Alle erp-systemer i dag er bygget opp rundt relasjonsdatabaser. Uten relasjonsdatabaser - ingen erp. Det er dét som er det store salgsargumentet: Bedriften samler sine data ett sted, holder dem oppdatert og tilgjengelig for alle programmer. Det er gjennom basen at programmene blir integrert.

Å støpe i sement

Relasjonsdatabaser består av hundrevis eller tusenvis av store tabeller som er linket til hverandre. Å sette dem opp krever mengder med installasjonsparametre. Prosessen er kraftig standardisert, du må velge om du vil ha det slik eller sånn. Har du først stilt inn noen dusin med parametre slik at tabellene passer sammen, er det ingen som har lyst til å stille dem om. "Å støpe i sement", sier onde tunger. Dessuten er det tidkrevende å søke i tabellene og hoppe mellom dem.

Vel, Duffield har en annen idé. Det finnes databaser også i Workday, men de er objektorienterte og lagres i sin helhet i minnet, in-memory. Det betyr selvfølgelig at serverne må ha mye minne, minst en terabyte. Da duger bare 64 bits maskiner. Med dagens teknologi er ikke det noe problem. Dermed går farten opp i hvert fall tifold.

Objekt-orientering innebærer "atomisering" - hver hendelse eller datagruppe blir lagret for seg og "tagget". Det skaper fleksibilitet som ligner på manuelle metoder. Ivrige nettbrukere kjenner tagging fra nettsteder som Flickr der folk lagrer fotografier. Et og samme fotografi betyr ulike ting for ulike mennesker. Noen er interessert i den pene piken i forgrunnen, for andre er gjenstanden hun holder i hånden det viktige, for atter andre kirken i bakgrunnen. På ett bilde kan brukerne hekte dusinvis av tagger. Ingenting behøver å standardiseres for å passe inn i en eller annen tabell. Når du søker etter lyse, smilende jenter eller etter Notre Dame, dukker det samme bildet opp. Med tagging når vi nye høyder av fleksibilitet.

Workday prøver ikke å gjenskape det grenseløse Flickr, men utnytter taggingens grunnidé. Snakker vi om personalsystemer, er det slik at de fleste ansatte tilhører en avdeling. Men for eksempel Ole kan tilhøre flere. Dessuten er han deltidsansatt og har en professor II stilling ved et universitet. Å representere slike unike forhold, som bare gjelder én person, stresser en relasjonsdatabase, men det er lett å få til hvis du kan "lime" et ubegrenset antall med tagger til data om Ole. Alle endringer blir tatt vare på av systemet, i motsetning til relasjonsdatabaser der bare gjeldende status er notert. (Resten ligger kanskje i et datavarehus.).

Innebygget backup

Alle data i minnet. Hjælp, hva skjer hvis maskinen går ned? Workday har et innebygget backup, en MySQL database som har tre tabeller: Datagrunnlaget, metadata (dvs taggene) og programmene.

Workday er først ute, men er ikke alene. Oracle har kjøpt Times Ten som er spesialisert på in-memory teknologi. SAP snakker mye om A1S der de bruker et tilsvarende konsept. En løsning de kaller BI Accelerator er utformet på samme måte. Det vil ta mange år før nettet dreper klassisk erp, men det vil skje – ikke med et skrik, men kanskje med et sukk?

hidas@online.no

Les om:

Enterprise