Ribbons i nye Windows Explorer

Ribbons i nye Windows Explorer

Båndene Microsoft kaller Ribbons tar over Windows-grensesnittet. Neste ut er Explorer.

Båndmenyer, eller ribbons, dukket først opp i Microsoft Office 2007 og 2010, og har også funnet veien inn i Windows 7 hvor det brukes i for eksempel Paint og Wordpad.

I Windows 8 er båndmenyene også integrert i Windows Explorer, noe som endrer både opplevelsen og utseendet.

Skal strømlinjeformes

Dette bekreftet Microsoft i dag på sin Windows 8-blogg. Stephen Sinofsky skriver i blogginnlegget at utviklingsteamet hadde tre mål for nye Windows Explorer:

1. Optimalisering av Explorer for filbehandling. Windows Explorer skal vende tilbake til sine røtter og bli et effektivt verktøy for filbehandling.

2. Å skape en strømlinjeformet opplevelse. De mest brukte kommandoene skal være enkle å finne, og skal plasseres på opplagte steder i applikasjonen og skal grupperes sammen med lignende kommandoer.

3. Respektere Windows Explorers arv. Styrken og fordelene med Explorer skal opprettholdens. Samtidig skal etterspurte funksjoner fra Explorer i Windows XP legges tilbake.

Forsvarer "ribbons"

Sinofsky forsvarer bruken av båndmenyer i bloggposten. Han skriver at en del oppstyr rundt beslutningen var forventet, særlig fra avanserte brukere. Sinofsky skriver at det er klare fordeler ved å bruke båndmenyer, som muligheten for å tilrettelegge verktøylinjen på en måte tilsvarende Explorer i Windows XP.

Sinofsky sier også at de var bekymret for at bruk av båndmenyer ville føre til at Explorer ville bruke for mye skjermplass.

- Vi visste, på samme måte som når vi la til båndmenyer i Office, at det ville bli bekymringer om minsket arbeidsflate. Vi har jobbet hardt for å døyve problemet, skriver Sinofsky i bloggposten.

Tredjeparts verktøy kan ikke integreres

I bloggposten står det også at tredjeparts verktøy fortsatt vil kunne brukes via høyre-klikk menyen i Explorer, men at de ikke kan integreres i båndmenyen.

- Dette var et vanskelig valg for oss, og vi regner med at mange av dere som leser dette vil foreslå at vi legger til den funksjonen, skriver Sinofsky.

Han fortsetter med å skrive at en viktig årsak til Windows 8-bloggen er å nettopp avsløre slike vanskelige valg i utviklingsprosessen og problemene å velge mellom nye funksjoner og alt annet de "tør drømme om".

Ingen "klassisk" modus

En av funksjonene de fleste har etterspurt er kompabilitetsmodus eller klassisk visning. Utfordringene med en slik løsning er mange kompliserte. Igjen er det snakk om hva som er praktisk og fornuftig, og Sinofsky skriver at de ikke planlegger en kompabilitetsvisning i Windows Explorer for Windows 8.

- Vi håper at de som vedlikeholder programvare forstår at dette er et kompromiss vi er nødt til å inngå etter nøye overveielse, og at det ikke er ment å være påtvunget eller vanskelige på noen som helst måte. Vi er fullt klar over ansvaret som følger med i å endre et grensesnitt som er brukt av så mange mennesker, skriver Sinofsky.

Tre faner

Nye Windows Explorer et utformet med tre hovedfaner - Home, Share og View. I tillegg finnes en filmeny og flere dataavhengige faner.

Sinofsky skriver også det er kommet frem ved undersøkelse at 83 prosent av brukerbasen for Windows 7 bruker bredskjerm-format på maskinen sin. Dette første til et grensesnittet som er bedre tilpasset bredskjerm, og derfor utnytter skjermplassen bedre.

Sinofsky avslutter bloggposten med en gladmending til mange brukere - "gå opp"-knappen vi kjenner fra Windows XP er endelig tilbake i Explorer!

Les om:

Enterprise