Schwartz langer ut mot Gates og Jobs

Schwartz langer ut mot Gates og Jobs

Tidligere Sun-sjef røper detaljer rundt patenkrangler.

Jonatahn Schwartz, tidligere Sun-direktør, har bestemt seg for å dele sine historier om sine dager i Sun. Og det er ikke solskinnshistorier han nå går ut med i sin blogg, i det som potensielt skal bli en bok.

- Jeg føler med Google. Steve Jobs har truet med å saksøke meg også, sier han, trolig med referanse til Apples patentsøksmål mot HTC, som lager Googles Nexus One-telefon og Android-telefoner.

Han hadde akkurat avduket en prototyp av Suns Linux-desktop Project Looking Glass i 2003. Så ble han oppringt av Jobs som fortalte ham at Suns grafikk «trampet over hele» Apples intellektuelle kapital. Hvis Sun forsøkte å kommersialisere denne teknologien, fikk Schwartz streng beskjed fra Jobs om at han ville møte søksmål.

Schwartz svarte ifølge seg selv med å minne Jobs på at Sun selv innehar en hel haug operativsystemrelaterte patenter.

- Da ble Steve stille, sier han.

Gates ville ha betalt

Et annet møte med Bill Gates og Steve Ballmer fikk tilsvarende tone. Microsofts sjefsduo, på tiden henholdsvis administrerende direktør og direktør, fløy til Silicon Valley for å møte sjefsteamet til Sun.

- Vi satte oss ned i vårt Menlo Park konferanserom. Bill hoppet over småpraten og gikk rett til poenget: «Microsoft eier kontorpakke-markedet, og våre patenter er gjennomsyret i hele Openoffice», skriver Schwartz om Microsofts angrep på deres åpen kildekode-baserte kontorpakke som Sun forsøkte å trekke frem som et alternativ til Microsoft Office.

- Bill kom med en hakket mer sofistikert variant av trusselen Steve kom med, men hadde en annen løsning i tankene – å tilby oss patentlisens. Det var kodeord for «vi vil ikke bry oss om dere betaler oss vederlag for hver eneste nedlasting» - den digitale versjonen av «beskyttelsespenge»-utpressing.

Han svarte ved å peke på at Microsofts .Net-plattform er en blåkopi av Java.

- Det ble et kort møte, sier Schwartz.

Boktanke

Verken Microsoft eller Apple har overfor Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste kommentert disse historiene fra den tidligere Sun-direktøren.

Schwartz har holdt lav profil siden Oracle varslet at de ville kjøpe Sun for rundt et år siden. Men han har nå tilsynelatende bestemt seg for å fortelle sin versjon av historien rundt Suns bortgang, et kollaps som enkelte tilskrev et avtakende Unix-marked, og som andre tilskrev beslutninger Schartz tok personlig.

- Jeg tror jeg har sagt det meste jeg kunne si som administrerende direktør i Sun Microsystem. Det mer interessante er hva jeg ikke kunne si. Og det er dette denne bloggen (og kanskje en bok) handler om, sier Schwartz om bloggen sin.

451 Group-analytiker China Martens har klokketro på at det hele kulminerer i en bok.

Enterprise