Sharepoint 2010 byr på mye

Sharepoint 2010 byr på mye

Fra å være et system for organisering av dokumenter er Sharepoint i neste versjon en kraftig plattform for samhandling.

Sharepoint 2010 vil, som navnet tyder på, bli lansert til neste år. Men har du lyst til å prøve, har Microsoft lagt den ut i offentlig betatest.

Med Sharepoint 2010 har Microsoft gått enda lenger i å integrere sine forskjellige kontorstøtteløsninger; Office, Unified Communication Server og Exchange. Og skaleringen skal være mer enn god nok for de aller største virksomhetene.

Driverne bak nyhetene i Sharepoint 2010 er behov for kraftigere søk og ikke minst analyse, myndighetsforordninger og hva Microsoft kaller «millennium work styles» – altså moderne arbeidsmåter. Les: Sosiale medier.

I Sharepoint 2010 er begrepet «site» innført som begrep for hvor brukerne jobber. En site kan være intern, ekstern eller ute på nettet i publisert form. Og brukerne kan jobbe på siten på forskjellig vis.

2010-versjonen byr på en rekke måter å jobbe sammen og kommunisere på. Som tidligere kan brukerne utveksle epost ved hjelp av Outlook og Exchange samtidig som den organiseres i Sharepoint. Direktemeldinger og telefoni er fortsatt til stede, men nytt er det at brukerne kan ha sine egne blogger og kan kommunisere slik man gjør på sosiale medier som Twitter og Facebook.

Bedre integrasjon

Noen av disse funksjonene krever at du har installert andre Microsoft-produkter, som Office Communications Server og Exchange. Integrasjonen med Office 2010, som også er ute i beta nå, er enda tettere enn tidligere.

Flere brukere kan nå redigere et dokument samtidig, og det kan for eksempel gjøres av en bruker med Excel installert lokalt og en annen som bruker web-versjonen av Office.

Denne funksjonaliteten kommer fra Groove, programvaren som ble utviklet av tidligere Lotus-gründer Ray Ozzie, og som Microsoft kjøpte i 2005. Tidligere tilbød Microsoft det som Office Groove, nå er det omdøpt til Sharepoint Workspace Client.

Alt innhold i Sharepoint 2010 kan «settes på hold», det vil si at meldinger og annet vil kunne lagres uten at det kan foretas endringer. Dette er selvsagt ut fra regulatoriske krav, særlig i USA, om å kunne gå igjennom kommunikasjon i ettertid.

Metadata og søk

Det skal nå være betydelig enklere å håndtere metadata, som nå kan manøvreres i tilsvarende slik du bruker mapper i Windows Explorer og andre programmer. I og med at Microsoft nå eier Fast, er det ikke unaturlig at søketeknologi fra Fast har funnet veien inn i Sharepoint 2010. Fast Search for Sharepoint tilbys som et eget produkt som kjører på egen server.

Fast kan søke ut metadata-tagger, for eksempel. Og du kan lage boolske søk, fonetiske søk, bruke wild cards og annet søkesnacks. Ifølge Microsoft Norges Sharepoint-folk er de nye søkemulighetene fantastiske. En annen nyhet er at du nå kan bla igjennom søkeresultatet med forhåndsvisning av dokumenter.

Microsoft har brukt begrepet «business intelligence» i forbindelse med analysefunksjoner i Sharepoint. Nå kalles det Insights, og det skal gi brukerne mulighet til å lage sine egne dashboards.

Excel Services byr på selvbetjening av rapporter, og det er lagt til støtte for en rekke datakilder. Ved hjelp av Business Connectivity Services kan for eksempel Oracle-data vises i Sharepoint. Eller du kan bruke Sharepoint mot erp-systemer som SAP.

Enklere tilpasning

Den nye Sharepoint Designer skal la utviklere og it-avdeling kunne skreddersy løsninger for virksomheten uten å skrive særlig mye kode.

For de profesjonelle er Microsofts Powerscript implementert også i Sharepoint. Med Powerscript kan alt i Sharepoint håndteres, og du kan lagre dem som såkalte CMD-lets (uttales commandlets). En rekke CMD-lets for forskjellige formål følger også med.

I det hele tatt er det mye nytt for utviklere i Sharepoint 2010, som integrasjon md Visual Studio 2010. Det er også støtte for ALM (Application Lifecycle Management).

Sharepoint og Office skal heretter være tilgjengelige på alle Microsoft-støttede plattformer, det vil altså foruten Windows være Windows Mobile og web. Ribbon-grensesnittet gjør det mulig å gjøre brukeropplevelsen ganske lik uansett plattform.

Sharepoint 2010 er ikke én programpakke, men består av hele åtte utgaver eller moduler. Den versjonen som er lagt ut til betatest er Sharepoint Foundation, som er beregnet på mindre virksomheter og begynnere. Den finner du på sharepoint2010.microsoft.com .

Les om:

Enterprise