Sikrere Adobe Acrobat-familie

Sikrere Adobe Acrobat-familie

- Dette er den sikreste versjonen av Adobe Reader og Adobe Acrobat vi noensinne har lansert.

Dette hevder Brad Arkin hos Adobe etter at selskapet nå har lansert versjon 10 av Adobe Acrobat og Adobe Reader. Arkin er direktør for produktsikkerhet og personvern hos Adobe.

Acrobat X

Adobe Acrobat X er navnet på den nye produktfamilien – X-en uttales «ti». Adobe Acrobat X etterfølger Acrobat versjon 9.

LES OGSÅ:

Microsoft vurderer å kjøpe Adobe

Acrobat-produktene, som brukes til å spre og dele informasjon uavhengig av maskinvare- og programvare-plattform, brukes av mange, men har hatt et dårlig ry på grunn av mange sikkerhetshull.

Ifølge Arkin har Adobe arbeidet aktivt på flere plan for å gjøre den nye versjonen mye sikrere. Dels har programvareutviklerne og ingeniørene hos Adobe nedlagt mye arbeid i å gjøre selve programkoden sikrere, og dels har Adobe samarbeidet med sikkerhetsselskaper og kunder for å få avdekket hvor sikkerhetsangrepene har rammet.

Sandkasse-sikkerhet

Ikke minst har det vært viktig for Adobe å sikre Adobe Reader mot angrep, siden dette gratisprogrammet er installert på millioner av pc-er over hele verden. Adobe Reader Protected Mode går blant annet ut på at all kode eksekveres i «sandbox»-modus, det vil si at programmet ikke kan gjøre noe med pc-en din utenom den lille, definerte sfæren som programkoden har tilgang til. Et Reader X-dokument skal derfor ikke kunne utnytte sikkerhetshull slik Reader-dokumenter har kunnet gjøre tidligere.

En nyhet i Acrobat X er Guided Actions (funksjonsmakroer) som forenkler både dokumentbearbeidelse og publiseringsprosessen. Dette skal ifølge Adobe minske behovet for opplæring av medarbeiderne i et firma som bruker disse løsningene.

Videre har man forbedret PDF-portofoliene, som slår sammen ulike dokument og filer til attraktive presentasjoner, med nye muligheter for å skreddersy tilpassninger etter egne ønsker og behov.

Nytt i gratisprogrammet Reader X er at kommentarfunksjoner med «klistrelapper» og fargemerking nå er tilgjengelig for alle brukere av Adobe Reader X.

LES OGSÅ:

Adobe tester forbedret Lightroom

Dessuten kan PDF-filer vises på enda flere mobiltelefoner med Adobe Reader X for Android, Windows Phone 7 og Blackberry Tablet OS.

Komplett samlepakke

Den nye Acrobat X-familien omfatter Adobe Acrobat X Standard, Adobe Acrobat X Pro, Adobe Reader X og webstedet Acrobat.com, som inkluderer de nye tjenestene SendNow og Adobe Create PDF. SendNow er en teknikk for å omgå filbegrensninger i e-postsystemene. Her kan man sende og ta imot store filer og lagre dem med mottagerbevis, altså en slags kvitteringer.

Adobe Create PDF brukes til å konvertere til profesjonelle PDF-dokumenter inne i Adobe Reader X eller i nettleseren.

LES OGSÅ:

Adobe bekrefter kritisk PDF-feil

I tillegg har familien et nytt tilskudd i form av en komplett samlepakke bestående av Adobe Acrobat X Pro, Adobe Photoshop CS5, Adobe Presenter 7, Adobe Captivate 5, Adobe Media Encoder CS5 og Adobe LiveCycle Designer ES2-programmene. Denne programsamlingen har fått navnet Acrobat X Suite.

Acrobat X Standard vil koste omlag 3500 kroner inklusive mva., Adobe Acrobat X Pro rundt 5700 kroner og Adobe Acrobat X Suite rundt 15 000 kroner. (Våre omregninger fra Adobe euro-prisliste, pluss moms.)

Alle Adobe Acrobat X-programmene blir tilgjengelig i engelsk versjon i løpet av november. Alle produktene finnes både for Windows og Mac OS X.

Les om:

Enterprise