Siste OS X-oppgradering før Lion

Siste OS X-oppgradering før Lion

Apple har nå lagt ut den siste Mac OS X-oppdateringen før Lion.

I hvert fall antar våre kolleger hos amerikanske Macworld.com at Mac OS X versjon 10.6.8 er en av de absolutt siste oppdateringene av den nåværende operativsystem-generasjonen for Mac.

I juli kommer Mac OS X versjon 10.7, som altså er det formelle navnet på Mac OS-versjonen som kanskje er mer kjent under navnet Lion – Løven.

Apples versjon-nummerering på operativsystem-siden går ut på at når tallet etter 10-tallet øker med ett steg, snakker vi om en stor og omfattende oppgradering, som man må betale for. De mindre oppdateringene, der bare det bakerste tallet endres, som for eksempel oppdateringen nå til 10.6.8, er gratis.

Oppdateringen som nå er lagt ut, er altså trolig den siste i 10.6-generasjonen, også kalt Snow Leopard, som ble tilgjengelig i august 2009. Før det hadde vi 10.5, kjent som Leopard, som kom i oktober 2007, og som var en særdeles omfattende oppdatering.

Lion-forberedelser

Den nye oppdateringen, 10.6.8, inneholder blant annet en forbedret tilpasning til Mac App Store, Apples forholdsvis nye programvarebutikk på nettet. Den eneste muligheten til å få kjøpt og installert Mac OS 10.7 Lion blir gjennom nedlasting fra Mac App Store. Lion vil koste bare 209 kroner når oppdateringen legges ut i juli.

Ellers er 10.6.8-oppdateringen ledsaget av en beskrivelse som fra Apples side som ligner mange tidligere oppdateringer, som at den øker stabiliteten, kompatibiliteten og sikkerheten ved Mac-operativsystemet.

De konkrete forbedringene omfatter kodeforbedringer som blant annet skal minske risikoen for at Preview krasjer. Dette er Apples programvare for å se på og administrere bildefiler og PDF-dokumenter.

I tillegg blir VPN-nettverksforbindelser sikrere, og støtten for internett-protokollen IPv6 er forbedret.

Etter oppdateringen skal Mac OS X også bli flinkere til å oppdage og fjerne Mac Defender, en trojaner som har herjet blant Mac-brukere i senere tid.

Støtte til flere kameraer

Oppdateringen gir støtte for RAW-formatet til flere nye kameraer: Fujifilm FinePix X100, Nikon D5100, Olympus E-PL2, Olympus XZ-1 og Samsung GS-IS. Den komplette listen over kameraer som nå har RAW-støtte i Mac OS X 10.6, finner du her .

Apple anbefaler at man tar sikkerhetskopi av systemet før man oppdaterer til 10.6.8.

Oppdateringen kan gjøres gjennom Programvareoppdatering, eller du kan laste ned oppdateringen fra Apples nettsider . Nedlasting herfra er mest praktisk hvis man skal oppdatere flere Mac-er – da trenger man å kjøre nedlastingen bare én gang. Oppdateringen er på vel 470 megabyte og kan hentes her .

Apple har også lagt ut en tilsvarende oppdatering for Mac OS X Server v10.6.8, som kan hentes her . Denne er på nesten 1,3 gigabyte.

Enterprise