Skattedirektoratet får ESA-kjeft

Skattedirektoratet får ESA-kjeft

Krever at Norge åpner for regnskapslagring utenlands.

Selskapet Ibstic Technologies har siden sommeren 2008 forsøkt å få lov til å lagre regnskapsopplysninger om norske bedrifter i Danmark, skriver Dagens Næringsliv. Men Skattedirektoratet har sagt nei til utenlandslagring.

Bokføringsloven stiller krav om at slike opplysninger skal lagres i Norge, noe selskapet, via advokatfirmaet Føyen, mente måtte være i strid med EØS-avtalen. Derfor ble det hele klaget inn for ESA.

Krever mykere regler

Og nå ESA-avgjørelsen gått selskapets vei. EFTAs overvåkingsorgan krever at Norge myker opp bokføringsregelverket.

- Overvåkningsorganet gir klart uttrykk for at forbudet må fjernes i sin helhet. Beslutningen kan også få prinsipiell betydning på andre områder enn for bokføring, sier advokat Frode Bergland Bjørnstad i Føyen til DN.

Prinsippsak

Det er Artikkel 36, som medfører fri flyt av varer og tjenester i EØS-landene, som spiller inn. Ifølge ESA kan ikke Norge nekte lagring av opplysninger i utlandet.

- Vi er lettet over den entydige støtten ESA ga for vårt syn. Dette har også vært en prinsippsak for oss, en slik restriksjon er et stort forretningshinder for oss, sier partneransvarlig for Ibstic Norge, Oddvar Lone, til DN.

Om Norge nå nekter å endre den aktuelle loven, kan det hele havne i EFTA-domstolen.

Enterprise