Skullerud-svitsj er verdens raskeste

Skullerud-svitsj er verdens raskeste

Universitetet i Oslo nærmer seg verdenstoppen i regnekraft med en svitsj fra Skullerud.

Datamaskiner, sammenkobling og lagring har skaffet Sun Microsystems et fortrinn for de som virkelig har behov for å transportere data raskt og effektivt for å best mulig ytelse.

Det har Texas Advanced Computing Center (TACC) bevist. En tungregnemaskin fra Sun hos TACC er nummer seks på Top500, verdens gjeveste liste over de kraftigste maskinene, en liste hvor Universitetet i Oslo med sin Sun-maskin hører hjemme, men glimrer med sitt fravær.

Nå har imidlertid tungregnesenteret ved Universitetet i Oslo (UiO) gått til innkjøp av høyhastighets sammenkoblingsteknologi fra Sun. Datacenter Infiniband Switch er verdens største i sitt slag, og benytter sammenkoblingsteknologi som er overlegen andre alternativer. Den totale kapasiteten er 110 Tbit per sekund.

- Den norskutviklede svitsjen er ingeniørkunst i internasjonal toppklasse og som en norsk kunnskapsinstitusjon er vi veldig glade for at det er norskutviklet teknologi som tar oss opp i den internasjonale eliten hva gjelder regnekraft, sier Hans A. Eide, gruppeleder for den vitenskapelige kompetansegruppen ved UiO.

Skullerud

Svitsjen er nemlig utviklet på Suns utviklingssenter på Skullerud i Oslo. Utviklingsmiljøet er en del av Sun Norge, men jobber globalt med teknologiutvikling.

Ola Tørudbakken har vært sentral i utviklingen. Som Distinguished Engineer jobber han tett med de fremste utviklerne i Sun.

- Med de nyeste brikkene er Infiniband fire ganger så rask som alternativene. Den videre utviklingen viser at prisen per tilkobling ikke er høyere enn Ethernet, mener Tørudbakken.

Mens konkurrerende teknologi må la data på nettet vente for å unngå kollisjoner, lar Magnum alt flytte seg i full hastighet (Non Blocking).

Tradisjonell kobling krever et nettverkshierarki fordi vanlige svitsjer typisk ikke har mer 24 tilkoblinger. Derfor kreves det rundt 300 svitsjer selv ved bruk av avansert utstyr med nærmere 300 tilkoblinger for å konkurrere med Magnum.

Den nye svitsjen gjør det mulig for Tungregnesenterets 550 Sun-servere å kommunisere med hverandre svært raskt og gjør det mulig å gjennomføre svært tunge regneoperasjoner. Dette er en økning på 20 ganger i ytelse fra tidligere.

Med erfaring tilbake til Norsk Data har Suns miljø på Skullerud mye kunnskap og forståelse å trekke på.

- Vi har et veldig sterkt miljø. Dyp forståelse krever mange års erfaring, sier Eivind Rongve, ansvarlig for teknisk utvikling av Infiniband i Sun.

Suns Magnum vil være sentral for videre utbygging av beregningsressursene i Norge. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise