Slik blir de nye Nasa-robotene

Slik blir de nye Nasa-robotene

"Transformers" skal utforske Mars om fem til ti år.

Nasas nyeste robotfartøy skal komme både med hjul og bein. De skal kunne fotfølge astronauter som går rundt på Mars eller månen, sjekke ut uutforskede områder og måle opp terrenget med tanke på bygging av base.

Vi snakker Transformers, eller i det minste bilen Kitt fra Knight Rider. Astronautene skal kunne kjøre rundt i et kjøretøy. Så skal de trykke på en knapp, så blir kjøretøyet om til en robot som kan gjøre prosjekter på egenhånd eller i samarbeid med menneskene, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

- Vi jobber med hvordan man skal kunne bruke robotene på en ny måte – roboter som understøtter menneskelig utforskning. Nasa tenker nå: Hvordan skal du kunne sende mennesker til månen, til mars eller andre steder? Hvordan kan du bruke en kombinasjon av roboter og mennesker for å utforske bedre? Jeg tror dette er en meget, meget fundamentalt forskjellig tilnærming, sier Terry Fong, direktør for Nasas gruppe for intelligente roboter.

Starwars

Tidsperspektivet er fem til ti år. Men allerede i 2011 skal robotene på Mars, Spirit og Oppurtunity, få en ny kollega. Roboten Curiosity er på størrelse med en Suv-bil og ha med seg kamera, kjemiinstrumenter, miljødetektorer og strålingsovervåkningsutstyr.

Men også denne skal jobbe alene. Når det kommer en robot på to ben eller nye roboter på hjul, snakker vi Starwars-stil, i retning C3PO og R2D2 .

- Roboter på hjul og med bein skal kunne samarbeide med hverandre og mennesker og kanskje kommunisere med hverandre og med mennesker, sier Fong, som mener roboter er helt essensielt for å utforske verdensrommet.

Budsjettstøtte

Men først må man finne ut hvordan det hele skal programmeres. Og hvordan man kan pakke mer maskinvare inn i robotene. Robotene som er på Mars nå har trolig mindre datakraft enn en Iphone. De må også ha tilstrekkelig tilgang på strøm og virkelig kraftige 3D-sensorer for å kunne forstå hva de utforsker.

Nasa får god støtte fra president Barack Obama i USA. Forskning på neste generasjons roboter, både til bemannede og ubemannede ekspedisjoner har fått plass på 2011-budsjettet i USA. Font vil avvente og se hvordan det nye budsjettet vil påvirke hans arbeid, men er uansett skråsikker på at Nasa vil fortsette å fokusere på å skape roboter som jobber hånd i hånd med mennesker.

Les om:

Enterprise