Slik blir du en glad it-sjef

Slik blir du en glad it-sjef

Få it-sjefer synes de har drømmejobben. HP har råd for å få opp humøret.

Norske it-sjefer synes ikke de har drømmejobben. Kanskje fordi de føler seg som en vaktmester.

HPs faste undersøkelse Teknologibarometeret kommer i år med nedslående resultater for de som drømmer om å bli it-sjef. For det å være sjef, er visstnok ikke bare fryd og gammen.

Om lag halvparten av it-sjefene i undersøkelsen svarer at de ikke har drømmejobben. Bare 21 prosent i de små bedriftene mener karrieren ikke kunne vært bedre. HPs teori er at it-sjefene har sin tittel i tillegg til andre arbeidsoppgaver, og at de blir løpende rundt som vaktmestere.

For gammeldagse

Men heller ikke it-sjefene i de store selskapene er helt fornøyd, ifølge HP. Og her kan det ligge andre grunner bak misnøyen.

- Før handlet it om fag, men i dag må it-sjefen også skjønne forretningssiden. De som ikke takler denne omstillingen ruster fast. De som benytter kompetansen til å gjøre it til et strategisk verktøy, er fornøyde i jobben, tror Wigen.

Samtidig som mange it-sjefer synes de langt fra har oppnådd sin store drøm her i livet, sier få at de faktisk vil skifte jobb. De aller fleste oppgir at de sannsynligvis er i samme jobb om to år. Wigen tror ikke dette handler om at it-sjefene ikke vil bytte jobb, men at de ikke våger.

- Når arbeidsmarkedet er så usikkert som det er i dag, er det klart at folk ikke tar de store sjansene, sier han.

- Det er bedre å ha en jobb man ikke er 100 prosent fornøyd med, enn å ikke ha noen jobb i det hele tatt.

For snille

Undersøkelsen spør også it-sjefene om hvordan de takler teknologiske utfordringer i jobben sin, drømmejobb eller ikke. HP synes resultatene er heller skremmende:

43 prosent av it-sjefene i det private gir tommel opp når ansatte spør om å få installere programmer som ikke er bedriftsstandard på sine maskiner. De oppgir å ikke ha noen restriksjoner på slikt i det hele tatt. Dette er langt løsere enn i det offentlige, hvor bare 25 prosent av it-sjefene er like "snille".

- De virksomhetene som ikke har klare regler på nedlasting og bruk av programvare, har en stor sikkerhetsrisiko, sier programvaresjef Morten Meier i HP.

Han omtaler slik programvare som en "direkte inngangsport til bedriftens sensitive informasjon", og advarer it-sjefene mot å være for slepphendte.

For redde

Videre viser det seg at it-sjefene har liten tro på gratis tjenester på internett. Hele 87 prosent av de spurte tror ikke at gratis nett-tjenester kan erstatte interne it-løsninger, og det offentlige er mer negativt innstilt til slike løsninger enn hva det private næringslivet er. Meier tror it-sjefene her svarer ut fra egne interesser, og ikke nødvendigvis faglige vurderinger.

- Dersom andre avdelinger ble stilt det samme spørsmålet, ville svarene sannsynligvis vært motsatt, tror Meier.

- It-sjefene lever av å tilby denne type tjenester til virksomheten sin. Dersom de hadde brukt gratis tjenester istedenfor interne løsninger, ville de sakte men sikkert gjort virksomheten sin mindre avhengige av it-avdelingen, sier han, og oppfordrer it-sjefene til å senke skuldrene litt og heller ønske den nye utviklingen velkommen.

- Små og mellomstore virksomheter bør ha øynene oppe for slike løsninger. For dette kan de spare mye penger på.

Enterprise