Slik blir Googles Chrome OS

Slik blir Googles Chrome OS

Operativsystemet gjør minibærbare kjappere, enklere og sikrere.

I går ble Chrome OS sluppet til åpen kildekode-miljøet.

Strategien er å satse på fart, enkelthet og sikkerhet. Google understreker like fullt at Chrome OS ikke kommer til å kunne gjøre alt andre operativsystemer kan gjøre.

Blant annet vil Chrome kun kjøre nettapplikasjoner, og maskinvareenheter må overholde spesifikke krav. At systemet kun vil kjøre nettapplikasjoner, innebærer at Chrome OS ikke vil støtte Android-applikasjoner.

Brukergrensesnittet vil likne svært mye på Chrome-nettleseren slik vi kjenner den i dag. Nytt er blant annet egne faner for nettprogrammer, tilsynelatende svært likt slik Mozilla har sagt at de vil utvikle for Firefox.

Google forventer at de minibærbare som slippes med Chrome OS mot slutten av 2010 blir en tilleggsenhet til huseiere som allerede har en datamaskin.

- Det finnes programmer i dag som ikke finnes på nett. Når det gjelder bruksscenario er vi veldig fokusert på folk som allerede har datamaskiner hjemme. Målet for dette systemet er å være en deilig opplevelse på nettet, sier direktør for produkthåndtering i Google, Sundar Pichai, til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Ikke advokatkontraktmat

Han understreker at det er noen ting man ikke kan gjøre med systemet.

- Hvis du er en advokat og planlegger å bruke dagen på å redigere kontrakter frem og tilbake, er ikke dette den rette maskinen for deg.

Dermed virker det altså som om Linux-baserte Chrome OS tar utgangspunkt i sluttbrukere som er komfortable med nettskyen, altså applikasjoner og lagring over internett.

Til gjengjeld lover Google at operativsystemet skal være meget kjapt under oppstart og vesentlig sikrere enn operativsystemer som Windows og Mac OS.

"Lurt"

Gartner-analytiker Ray Valdes mener det er lurt av Google å sikte seg inn mot en nisje med Chrome OS.

- Det ville vært en tabbe av Google å forsøke å lage et vanlig operativsystem. Den krigen ble kjempet og avgjort for lenge siden.

Valdes mener folk som vurderer Chrome OS ut fra vanlige kriterier har misforstått.

- Noen folk har spurt «kan jeg kjøre fullversjonen av Photoshop eller fullversjonen av Excel på Chrome OS?» samt «Hva med enhetsdrivere fra alle leverandørene og for enhetskort?» Men disse var aldri en del av oppdraget, sier Valdes.

For å oppnå suksess må Google gi markedet for minibærbare nytt liv, ifølge Valdes. Det har tapt seg noe etter at vanlige bærbare også har blitt billigere. Skillet mellom vanlige bærbare og minibærbare har blitt vasket ut.

- I tillegg er det avgjørende at maskinvareprodusentene forplikter seg på en ekte måte til Chrome OS, i stedet for å se på det som en forhandlingsbrikke for å skvise Microsoft-lisensene lavere i pris, sier Gartner-analytikeren.

Raskere oppstart, sikkerhet og video, les videre på neste side!

Les om:

Enterprise