Slik blir OS X 10.8 Mountain Lion

Slik blir OS X 10.8 Mountain Lion

Enda flere funksjoner fra iPhone og iPad finner veien til Mac - i sommer.

Apple har noe overraskende annonsert at de vil slippe en ny versjon av OS X, kalt Mountain Lion, til sommeren. Og dét bare ett år etter at OS X 10.7 Lion ble lansert.

Apple har ikke for vane å oppdatere operativsystemet til Mac hvert år, som de har gjort med iOS, men det blir det nå slutt på. Nye OS X-versjoner vil slippes hvert eneste år fra og med nå.

Enda mer likt iOS

Som Lion kommer Mountain Lion med en rekke funksjoner som iOS-brukere vil dra kjennskap til.

Selskapet fortsetter med sin "back to the Mac"-strategi og bringer både iMessage, Reminders, Notes, Notification Center, Twitter-integrasjon, Game Center og AirPlay Mirroring til Mac-en.

OS X 10.8 får også bedre integrasjon med Apples datasynkroniseringstjeneste iCloud samt muligheter til å begrense hvilke apper brukere kan installere.

Utviklerversjon ute nå

Mountain Lion kommer akkurat som Lion til å bli distribuert via en Mac App Store-nedlasting. Pris eller nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent, men det blir til sommeren. Vi tipper prisen vil være cirka den samme som for Lion, altså rundt 200 kroner.

Registrerte Mac-utviklere kan laste ned en prøveversjon av Mountain Lion allerede nå. Les mer om det her.

Macworld i USA er blant utvalgt presse som allerede har fått en sniktitt på OS X Mountain Lion. Våre kolleger har laget en god gjennomgang av de viktigste nyhetene som vi har laget en kortversjon av for deg nedenfor.

iOS-apper til Mac

Mountain Lion får som nevnt flere nye apper vi kjenner fra iOS, deriblant Reminders, Notes og Game Center.

Reminders og Notes ser relativt like ut som på iOS, og de har selvsagt integrasjon mot iCloud slik at de samme dataene vises på både datamaskinen og de mobile enhetene.

Game Center er spilltjenesten i iOS, som nå kommer til Mac. Du kan finne venner og sammenligne resultater med dine venner i Game Center. Spillutviklere kan bruke Game Center for nettverksspilling, talepratfunksjoner og så videre.

iChat blir Messages

Apples nettpratprogram iChat blir omdøpt til Messages og støtter nå iMessage-meldinger. Du kan bruke Messages for å sende tekst og bilder til en enhet som bruker iMessage, altså på tvers av Mac- og iOS-enheter. Messages har også støtte for FaceTime-videosamtaler.

Integrasjon av iChat og iMessage har vært etterlengtet, men ekstra gledelig er det at Lion-brukere kan laste ned en betaversjon av programmet allerede nå. Den ferdige versjonen kommer i Mountain Lion i sommer.

Notification Center

Med OS X 10.8 vil brukere få et system-basert varlingssenter som alle utviklere kan benytte seg av til sine programmer. Kjenner du til Growl? Da vil du raskt forstå hvordan Notification Center vil fungere i Mountain Lion.

Varslene dukker opp øverst til høyre på skjermen i et boblevindu. Det nye varslingssenteret vil også være tilgjengelig fra menylinjen, og trykker du på ikonet vi du få opp en liste over hvilke programmer og tjenester som har varsler å komme med. Listen ser ut som Notification Center i iOS.

Gatekeeper blokkerer programmer

Gatekeeper er en ny funksjon i Mountain Lion som skal gjøre det enklere for brukere å styre hva slags programmer som installeres på Mac-ene deres.

Da Apple introduserte Mac App Store fryktet mange at selskapet i fremtiden kun ville tillate Apple-godkjente programmer å kjøre på Mac. Gatekeeper kommer på ingen måte til å realisere denne tanken, men funksjonen vil gjøre det mulig å få mer kontroll over programmer enn før, noe som ifølge Apple skal forbedre sikkerheten.

Gatekeeper slår til ved installasjon av programmer og byr på tre alternativer: Du kan velge å installere apper fra en hvilken som helst kilde, eller du kan velge å bare kunne installere apper fra Mac App Store samt tredjepartsapper fra utviklere som har skaffet seg unik utvikler-id fra Apple. Det er også mulig å kun tillate installasjon av apper fra Mac App Store.

Deling og Twitter

I Mountain Lion skal det bli enda enklere å dele. Share Sheets er en ny sprettoppmeny som byr på en rask måte å dele det du jobber på med andre tjenester, det være seg et bilde i iPhoto, en nettisde i Safari, et dokument i Notes. Utviklere kan selvsagt implementere funksjonen i sine programmer også.

Hvis du for eksempel deler en nettside fra Safari, kan du velge å legge den til i en ny e-postmelding i Mail, eller sette inn en kobling i en ny melding i Messages, eller komponere en tweet med internettadressen. Fra Preview kan du velge å sende dokumentet per e-post eller via Messages, dele det på Twitter, laste det opp til Flicks eller overføre det lokalt via AirDrop.

Som i iOS 5 kommer Mountain Lion også med innebygd Twitter-støtte. Du kan legge til kontoinformasjonen din i systeminnstillingene, og så kan du raskt dele innhold fra nesten hvor som helst i operativsystemet. Du kan også bruke Twitter for å lage profilbilder av vennene dine i adresselisten, nå kalt Contacts. Det nye varslingssenteret vil dessuten vise deg notifikasjoner fra Twitter.

iCloud-integrasjon

iCloud vil spille en enda viktigere rolle i Mountain Lion. Ved førstegangsoppsett vil du bli spurt om å taste inn Apple ID og systemet vil så synke kontoen din, innstillinger og data med maskinen.

I tillegg vil Documents in the Cloud implementeres i åpne- og lagre-dialogbokser i programmer. Det betyr at alle apper som støtter dette vil kunne åpne og lagre dokumenter tilgjengelig via skytjenesten. iCloud vil også være integrert i Finder, og du vil her få opp en liste over filer sortert etter program som du kan administrere og organisere som du vil.

AirPlay Mirroring

AirPlay Mirroring er en funksjon hentet fra IOS 5 som gjør det mulig å speile innholdet på en iPad 2 eller iPhone 4S over på en HDTV som er koblet til en andregenerasjons Apple TV.

Nå blir det samme mulig på Mac, og du vil kunne sende video i 720p fra Mac-ens skjerm til en Apple TV. Med andre ord kommer Apple TV til å bli en trådløs adapter for Mac-en som lar deg vise nettsider, YouTube-videoer, iTunes-leiefilm, Keynote-presentasjoner eller hva enn du vil på en HDTV uten en eneste kabel.

... og masse annet

Mountain Lion kommer selvsagt med mye annet nytt av både stor og liten grad som vi ikke kjenner til ennå, men som sannsynligvis vil bli avslørt i løpet av de kommende månedene. (Ifølge Apple er det over hundre nye funksjoner i os-et.)

Det som i hvert fall er helt sikkert er at Mac OS X og iOS blir stadig mer synkroniserte, både hva gjelder brukergrensesnitt, funksjonalitet og data. Hva synes du om det?

Enterprise