Slik blir Windows 8 - håper vi

Slik blir Windows 8 - håper vi

Neste år kommer Windows 8. Vi vet en del om hva som blir nytt, men vi har fortsatt mange spørsmål og ønsker. Hva vil Windows 8 bety for dem som spiller dataspill, for eksempel?

Vi vet som sagt allerede en god del om Windows 8. Vi vet at det nye operativsystemet vil ha et nytt brukergrensesnitt som støtter berøringsfølsom betjening via skjermen. Dessuten vil Windows 8 ha et rammeverk for programmer som kan fungere også på tavle-pc-er og pc-er med berøringsfølsom skjerm.

Samtidig vet vi at Windows 8 vil inneholde et tradisjonelt skrivebord, med forbedringer av Explorer, i tillegg til en del nye funksjoner.

Og vi vet at Windows 8 vil komme i versjoner som kan kjøre i «native»-modus på ARM-baserte prosessorer i tillegg til den tradisjonelle x86-arkitekturen som vi er vant til i dag.

Det nye operativsystemet fra Microsoft vil dessuten ha integrert USB 3.0-støtte og vil tilby diverse tjenester «i skyen».

Men det er også en hel masse spørsmål vi ikke har fått svar på ennå.

Snart starter Microsofts BUILD Windows -konferanse – den har tidligere gått under navnet Professional Developers Conference, forkortet PDC, på godt norsk altså en konferanse for profesjonelle utviklere.

Denne konferansen vil være åsted for den store avdukingen av Windows 8, der Microsoft vil vise detaljene og demonstrere de viktigste funksjonene og endringene i det som blir betegnet som den største endringen av noe operativsystem siden Windows 95.

Her er noe av det vi håper å få se:

1. Hvordan blir de nye startskjerm-appene?

Det nye startskjerm-brukergrensesnittet er ganske stilig. Det er designet for berøringsfølsomme enheter som tavle-pc-er eller alt-i-ett-pc-er med berøringsfølsom skjerm, som for eksempel HPs TouchSmart-pc-er. Startskjermen bruker «fliser» som ligner «Metro»-stilen vi har sett i Windows Phone 7, og appene som vises der, kan bygges med HTML5- og Javascript-teknologi.

Microsoft har vist frem løsningen i en forlokkende video, men vi har egentlig bare fått se et lite glimt av startskjerm-grensesnittet. Vi lurer for eksempel på hvilke andre programmeringsspråk og verktøy som kan brukes til å lage disse appene? Vil de bare distribueres gjennom den innebygde App Store-butikken, eller kan de også distribueres via andre nettsteder og nedlastingstjenester? Hvordan går man frem for å installere, avinstallere og oppdatere disse appene?

2. Hvilke nye verktøy vil gjøre tilværelsen lettere for utviklerne?

Et operativsystem er bare så godt som programvaren som kjører på toppen av det. For å innfri dette kravet er Microsoft nødt til å lage utviklerverktøy som er enklere å bruke, men som samtidig er kraftigere i bruk.

Ettersom Windows 8 også skal støtte ARM-prosessorarkitekturen, trenger utviklerne en lett måte å kompilere og optimalisere applikasjoner både for x86- og ARM-prosessorer. DirectX 11 er allerede et par år gammel teknologi nå, og ettersom det kanskje vil gå enda et helt år før Windows 8 blir lansert, er det på tide at Microsoft begynner å tenke på en etterfølger.

Med App Store-butikker på alle bauer og kanter forventer brukerne at det skal bli lettere både å installere og avinstallere apper enn det er i dag, og de vil ha forsikringer om at applikasjonene er oppdatert til enhver tid. Vil Windows 8 ha nye funksjoner som gjør det lettere for utviklere og programutgivere å innfri disse kravene?

3. Hva slags ny maskinvare vil bli støttet?

Full støtte for ARM-prosessorer er en formidabel oppgave, og den innebygde USB 3.0-støtten i operativsystemet er et steg i riktig retning. Men hva slags annen ny maskinvare vil Windows 8 støtte uten videre?

Moderne tavle-pc-er – en nøkkelmålgruppe for Windows 8 – støtter et variert spekter av tilbehør, alt fra akselerometer, kamera, avstandssensor og gyroskop til GPS og digitalt kompass. Vil Windows 8 komme med programmeringsstøtte – API-er – som gir utviklerne lett tilgang til slik teknologi, eller blir det fortsatt bare en forvirrende vrimmel av drivere og program-grensesnitt, slik vi har det i dag? Hva med støtte for Blu-ray direkte i operativsystemet? Vil Windows 8 komme med utvidet støtte for bruk av flere skjermer og projektorer samtidig?

4. Hva med innebygde apper og nytteverktøy?

Mange av de innebygde programmene og nytteverktøyene i Windows er modne for en overhaling. Windows Defender kan godt erstattes av Microsoft Security Essentials, som er langt å foretrekke. Programmet Paint bør byttes ut med noe annet. Vi vet at Internet Explorer 10 kommer til å være en integrert del av Windows 8, men hittil har vi bare sett noen få eksempler på at IE 10 kommer med utvidet støtte for HTML5 og har bedre støtte for maskinvare-akselerasjon enn IE 9.

Hvordan vil brukergrensesnittet til IE 10 se ut og hvilke nye funksjoner vil IE 10 bringe med seg? Vi kan godt tenke oss at avanserte funksjoner som diskadministrasjon også blir gjort bedre.

5. Hva betyr Windows 8 for spillere?

Vi vet allerede at det ikke skal stilles større krav til maskinvareytelsen i Windows 8 enn i dagens Windows 7. I dette ligger det altså et løfte om at Windows 8 vil være et mer effektivt operativsystem. Men dette er ikke nok til å tilfredsstille ønskene til de mange titalls – kanskje hundretalls – millioner av pc-brukere som spiller dataspill. De vil ha svar på om Windows 8 vil bidra til å gi dem en bedre spill-opplevelse, om det vil gå raskere og om det blir lettere. Vil XBox Live bli integrert fullt ut, innebygd i skrivebordet?

6. Hva med skyen?

Microsoft jobber angivelig med å integrere skytjenester i Windows 8, men vi vet ennå ikke helt hva det innebærer. Betyr det bare at SkyDrive er innebygd i operativsystemet, eller går integrasjonen dypere enn som så?

Det har vært rykter om at ved å logge seg inn på sin Live-konto kan brukerne lagre hele skrivebords-oppsettet sitt i skyen og få tilgang til det fra andre Windows 8-datamaskiner. Hvis dette medfører riktighet, står vi foran en rekke ubesvarte spørsmål om sikkerhet og kompatibilitet.

Og så har vi mange andre detaljer: Hvor mye lagringsplass får brukerne online? Hvilke tjenester vil tilbys i skyen, og hva vil den beste pakkeløsningen for slike tjenester koste?

Det viktigste spørsmålet er kanskje hva som skjer med brukere som ikke ønsker å være oppe i skyen hos Microsoft. Risikerer de et kraftig vingestekket operativsystem?

7. Hvordan vil tavle-pc-er og pc-er se ut når de blir tilpasset Windows 8?

På utviklerkonferansen vil det sikkert bli vist noen prototyper på tavle-pc-er, ultraportable pc-er og konsept-pc-er. Noen av dem vil sikkert ikke være så raffinerte som de ferdige produktene som kommer samtidig med Windows 8. Andre vil aldri få se dagslyset i det hele tatt.

Uansett håper vi å få se et fremtidsrettet bilde av hvor pc-en er på vei. Vil ARM-prosessorene finne veien inn i noen svært tynne og lette bærbare pc-er, eller kommer de til å være forbeholdt tavle-pc-er og nettbrett?

8. Hva med en beta-versjon?

I skrivende stund vet vi ikke om Microsoft vil lansere en betaversjon av Windows 8 på BUILD-konferansen. Hvis ikke, vil vi i det minste få en dato for når betaen blir tilgjengelig? Vil den bli like åpen og allment tilgjengelig som Windows 7-betaen? Eller blir tilgangen begrenset?

Se video fra Microsoft om WIndows 8:

Uansett hvor mye informasjon vi kommer til å få på konferansen er det garantert tre ting vi ikke får høre noe om: priser, versjoner og endelig lanseringsdato. Selv om vi brenner etter å få vite hvor mange forskjellige versjoner av Windows 8 som blir å få kjøpt (vi håper det blir færre enn av Windows 7), er det trolig altfor tidlig for Microsoft å si noe om dette, eller om hva de vil koste og hvor man kan få kjøpt operativsystemet.

(Skrevet av Jason Cross, PC World USA. Oversatt og bearbeidet av Toralv Østvang.)

Enterprise