Slik blir Windows 8-nettbrettene

Slik blir Windows 8-nettbrettene

Microsoft har relativt strenge krav til de som vil lage nettbrett med Windows 8.

Da Microsoft viste frem en tidlig versjon av Windows 8 på fjorårets BUILD-konferanse, brukte de blant annet nettbrett for å vise frem en del av de nye funksjonene i det kommende operativsystemet. Siden den gang har det blitt avslørt stadig mer om Windows 8 for pc, mens det har blitt avslørt lite om eventuelle nettbrett.

Mens produsentene viste frem Android-nettbrett i hopetall på årets CES-messe, var det fint lite å se til Windows 8-nettbrett - til tross for at Microsoft har sagt at nettopp nettbrett skal bli et satsingsområde i årene som kommer.

Selv om vi ikke har sett stort til nettbrett med operativsystemet, har Microsoft i det minste lettet litt på sløret når det gjelder kravene til nettbrett som skal kjøre Windows 8. Og det ser ut til at de blir relativt strenge.

Høy oppløsning og fem fingre

Tidligere har Microsoft sagt at man vil kunne lage Windows 8-nettbrett med 1024x768 pikslers oppløsning, men da uten støtte for apper ved siden av hverandre på skjermen. I den nye kravoversikten ser det imidlertid ut til at Microsoft vil kreve oppløsning på minst 1366x768 piksler, som i dag er utbredt på små og mellomstore bærbare pc-er. Det er også høyere oppløsning enn det som er normalen på andre nettbrett, i alle fall enn så lenge - flere av de kommende Android-nettbrettene ventes nemlig å komme med langt høyere oppløsning enn dagens modeller.

Ved siden av at skjermen skal ha høy oppløsning, krever Microsoft også at den skal støtte berøringsstyring med opp til fem fingre samtidig. Et annet minstekrav er kameraer med 720p-oppløsning, altså 1280x720 piksler.

Et annet krav relatert til skjermen, er at nettbrettene må ha maskinvare som støtter Direct3D 10. Vi kan jo håpe at det blant annet innebærer at nettbrettene vil ha støtte for relativt avansert grafikk i spill, samt bedre ytelse blant annet når det gjelder å tegne opp nettsider eller spille av video.

Knappeløsning for Ctrl-Alt-Del

Det blir et krav at alle Windows 8-nettbrett skal utstyres med minst fem knapper - av/på, rotasjonslås, lyd opp/ned og en Windows-knapp. For nettbrett som skal knyttes til et domene kreves det at man får tilgang til innloggingsskjermen ved å trykke på av/på-knappen i kombinasjon med Windows-knappen, som dermed vil gjøre mye det samme som tastekombinasjonen Ctrl, Alt og Delete på pc-er.

Ved siden av å kunne styres ved hjelp av berøringsskjermen, er tanken at man skal kunne kontrollere mye ved hjelp av bevegelsessensorer. Microsoft krever derfor at nettbrettene må ha magnetometer, til kompassfunksjon, aksellerometer og gyroskop. Sistnevnte er noe som har blitt vanligere det siste året, og som gir langt bedre presisjon enn løsninger med bare aksellerometer.

Plass må man ha

Etter at Windows 8 er installert på nettbrettet, må det være minimum 10 gigabyte tilgjengelig lagringsplass. Påkrevd minnemengde avhenger at hvilken versjon av Windows 8 nettbrettet skal kjøre. For 32-bit er kravet minimum en gigabyte minne, mens det kreves to gigabyte på nettbrett som skal kjøre 64-bit versjonen.

Det har enn så lenge ikke blitt sagt noe håndfast om krav til prosessorer, men Microsoft har tidligere sagt at alle Windows 7-maskiner også skal være i stand til å kjøre Windows 8. Dermed ser ikke kravene ut til å bli fryktelig høye på det punktet. Det så vi blant annet da Microsoft delte ut flere tusen nettbrett med Windows 8 på BUILD-konferansen. Disse var utstyrt med prosessor på én gigahertz. Vi regner imidlertid med at de fleste produsentene vil velge mer avanserte prosessorer som så, i alle fall om ønsker å lansere konkurransedyktige modeller. De kraftigste Android-nettbrettene kjører allerede prosessorer med to kjerner og høyere klokkehastighet, og i løpet av de kommende månedene vil også prosessorer med fire kjerner bli langt mer utbredt i nettbrett.

Låst til Windows?

Microsoft har etter alt å dømme kommet med et krav om at nettbrett som skal kjøre Windows 8 må ha en låst boot-funksjon, i alle fall for ARM-baserte modeller, slik at det ikke blir mulig å installere andre operativsystemer på nettbrettet - som for eksempel Android. For produsenter som velger en X86-prosessor, vil kravene være noe annerledes, men et av dem er at oppstartstiden fra hvilemodus må være under to sekunder. Dette kravet vil ikke gjelde på ARM-baserte nettbrett, da disse prosessorene i de fleste tilfeller er en del svakere enn X86.

Enterprise