Slik blir Windows 8-nettbutikken

Slik blir Windows 8-nettbutikken

Windows 8-programmer får du kjøpt med et klikk - med musen eller et kjapt trykk med fingeren på skjermen.

Lurer du på hvordan den nye nettbutikken for Windows 8-brukere vil fungere? Microsoft presenterte sin kommende nettbutikk på Build-konferansen i California. Her er hva vi vet så langt:

Integrert butikk

På samme måte som Apples Mac App Store i OS X Lion, det nyeste operativsystemet for Mac, vil Windows Store være fullt integrert i Windows 8, skriver PC World USA .

Med bare noen få klikk med musen eller trykk med pekefingeren på skjermen vil du få kjøpt programmer i Metro-stil skrevet fra bunnen av for det nye operativsystemet og tilpasset betjening via berøringsfølsom skjerm. I nettbutikken vil du finne apper for produktivitet, bildebehandling, underholdning, sosiale medier og – naturligvis – spill.

Microsoft har så langt ikke gitt noe særlig informasjon om hvordan betalingssystemet vil fungere og har heller ikke bekreftet om Windows Store-tjenesten vil være i drift samtidig med at Windows 8 kommer i salg.

Hva med Norge?

Og vi vet heller ingenting om Windows Store vil være tilgjengelig for norske brukere fra dag 1, eller om norske Windows-brukere vil være utstengt fra tjenesten den første tiden, slik tilfelle har vært med andre lignende tjenester hos forskjellige leverandører.

Men vil har likevel fått vite en god del om Windows Store – selv om vi også må ta forbehold om at Microsoft godt kan finne på å forandre en del ting innen nettbutikken kommer på lufta en gang i 2012.

Metro-stil

Windows Store vil ha det samme Metro-grensesnittet som resten av Windows 8, med «fliser» og det hele. Som andre app-butikker vil også Windows Store ha appene inndelt i kategorier. Blant kategoribetegnelsene kan vi regne med å finne Entertainment (underholdning), Finance (regnskap/økonomi), Spotlight (spesielt promoterte apper) og Games (spill).

Hver seksjon vil inneholde spesielt promoterte apper innenfor sin kategori. I tillegg kan man velge fra forskjellige lister som topp anbefalte, mest solgte, de mest populære gratis-appene og så videre.

Både app-listene og de promoterte appene vil presenteres gjennom fliser som er designet for å betjenes på berøringsfølsom skjerm og som bringer deg til kjøpesiden for den enkelte app. Du kan også få frem komplette oversikter over alt som finnes i hver kategori.

Inne i seksjonene vil du se hver enkelt app presentert på en flis som viser appens navn og pris. Du kan sortere appene ut fra hvilke apper som er gratis, hvilke som kommer med en gratis prøveperiode og hvilke som du må betale for med én gang.

Prøveperiode

App-utviklerne vil selv ha mulighet for å bestemme om appene skal være tilgjengelig gratis i en prøveperiode. Det ser ut til at prøveperiodene kan være så korte som 24 timer og så lange som opptil 30 dager, men det knytter seg usikkerhet til om disse tidsrammene kan bli endret innen Windows 8 kommer i salg. Du kan ikke forvente at all programvare vil komme med prøveperioder.

Microsoft har foreløpig sagt lite om godkjenningsordningen for apper som skal selges via Windows App Store. Men det ser ikke ut til å være noen tvil om at Microsoft kommer til å ha en sertifiseringsordning i Windows Store. Microsoft har allerede i dag en slik ordning for Windows Phone 7-apper.

Fordelen med en slik sertifisering er at den vil redusere faren for at ondsinnet programvare slipper inn i nettbutikken, i tillegg til at man får en forsikring om at Windows 8-appene tilfredsstiller basiskravene når det gjelder kvalitet og nytteverdi.

Ikke bare Windows 8-apper

Hovedformålet med Windows Store er å skaffe brukerne lett tilgang til apper med moderne grensesnitt, dvs. myntet på å bli brukt på enheter med berøringsfølsom skjerm og designet i den nye Windows 8 Metro-stilen med fliser og det hele.

Men Microsoft har bekreftet at man også vil finne programvare i tradisjonell Windows-design i nettbutikken.

Under demonstrasjonen på Build-konferansen ble det vist hvordan det populære amerikanske regnskapsprogrammet Quicken kunne tenkes å bli presentert i Windows Store, med link til nettsiden for Quicken, der man kan kjøpe programmet.

Microsoft fremholdt at det ikke vil bli stilt noe krav til utgiverne av eksisterende programvare om at de må skrive om igjen lisensbetingelsene og forandre betalingssystemene bare for at programmene skal tilpasses den nye Windows Store. Her prøver Microsoft trolig å markere at selskapet ikke kjører en så rigorøs linje som Apple.

– Vi er veldig begeistret for økosystemet som vi har bygd rundt Windows-applikasjonene, sa Microsofts Windows-sjef Steve Sinofsky, men tilføyde: – Dessuten ønsker vi å forsikre oss om at det gamle Windows-økosystemet fortsetter å blomstre.

Enterprise