Slik får du norsk tale i Lion

Slik får du norsk tale i Lion

OS X 10.7 Lion med norsk stemme-synth og forbedret tilgjengelighet.

Apple satser videre på universell tilgjengelighet i OS X 10.7 Lion.

Apples operativsystem OS X har en rekke innebygde funksjoner for mennesker med utfordringer og behov for universell utforming og tilgjengelighet.

Vektorisering

En detalj: Der man kan blåse opp skjermbildet for bedre synlighet, har dette hittil vært en piksel-dobling som ved en simpel skalering kan se uklar ut på grunn av den enkle angrepsmetoden. I Lion har grafiske elementer blitt vektorisert for ikke å miste sin presise fremtoning. Dette gjelder for eksempel musmarkøren.

I tillegg har man utviklet en egen bilde-i-bilde-funksjon der man kan zoome inn på et ønsket område mens resten av skjermbildet beholdes likt. Zoom-området kan følge markøren om ønskelig, eller forbli statisk.

Internasjonale punkttegntabeller

OS X 10.7 har nå innebygd støtte for over 80 nye punkttegntabeller som støtter en rekke forskjellige språk. Apples Mac-er kommuniserer for eksempel med Braille-terminaler fra Alva. Det finnes detaljnivåinnstillinger for punktktegn som gjør at man nå kan angi hvilket standard-detaljnivå man vil bruke sammen med en leselist. Man kan også angi detaljnivåer for spesifikke kontroller, for eksempel apper, avkrysningsruter og Dock-objekter, i tillegg til overskrifter, bilder og koblinger.

Førsteklasses stemmer

Helt siden den originale Macintosh ble lansert av en ung Steve Jobs i 1984 har stemme-synthetisering vært et kjennetegn for Apples datamaskiner. Også Lion har støtte for stemmer og kommer med forskjellige stemmer for 23 språk. Teknologien kalles VoiceOver.

Den norske, kvinnelige stemmen Stine er en av disse, men blir ikke automatisk installert. For å installere velg Tilpass fra Systemstemme-lokalmenyen i Tale-panelet under Systemvalg fra Eple-menyen.

Opplesing mot iTunes

Stemme-synthetisering kan brukes til å få lest opp skrift fra e-post, tekstdokumenter, nettsider og all annen tekst som lar seg markeres.

For øvrig finne bruksområder i helt allmenn anvendelse. Når VoiceOver er aktivert vil man kunne høyre-klikke på en markert tekst i for eksempel en nettleser for å la VoiceOver konvertere tale til en lydfil som legges til iTunes. Dermed kan rapporter og avhandlinger og selv eBøker enkelt gjøres om til lydspor som kan synkroniseres mot en iPod eller iPhone. Perfekt for tredemøllen eller i bilen på vei til jobb.

Talegjenkjenning i iOS 5

VoiceOver-teknologi er allerede integrert i Apples iPod-musikkspillere, og det finnes nå bevis for at Apple også introduserer tale-til-tekst-funksjonalitet fra Nuance med den kommende oppgraderingen av operativsystemet for iPhone og iPad, iOS 5. Det er rimelig å anta at dette i første omgang vil gjelde engelsk, men forhåpentlig også norsk på et tidspunkt.

Du kan lese mer om tilgjengelighet i OS X 10.7 Lion hos Apple her.

Du finner mer informasjon om Alva-terminalene her . Se også en promo-video nedenfor.

Enterprise