Slik fungerer Google sanntidssøk

Slik fungerer Google sanntidssøk

«Google Instant» viser resultatene mens du skriver inn søkeordene.

Googles nye sanntidsfunksjon kan bety store endringer for både brukere, nettsideredaktører og annonsører. Nå skal søkemotorgiganten oppdatere sine resultater fortløpende mens du skriver inn dine søk i Google-boksen.

Meningen er å korte ned på prosessen med å skrive inn søk, få resultatene, sjekke disse og så redefinere søkene.

Kan gi svimmelhet

- Det er en forbedring som representerer større effektivitet og bekvemmelighet for folk som er vant til å søke. Men det er denne blinklyseffekten, med måten siden endrer seg på mens du skriver inn bokstaver i søket, kan gjøre vanlige brukere forfjamsede, mener analytiker Greg Sterling i Sterling Market Intelligence.

IDC-analytiker Hadley Reynolds ser stort potensial i å effektivisere søkeprosessen, som han omtaler som hoppestokk-problematikken.

- Google Instant vil vise riktige lenker kjappere. Funksjonen vil ta litt tid å vende seg til. Men jeg tror den gjengse bruker vil venne seg til endringen og ende opp med å like Googles innstramming av søkeopplevelsen og veiviseren som blir forelagt dem.

Endrede brukermønstre

Muligens fordi Google forventer noe motstand mot den progressive funksjonen, har søkemotorgiganten lagt inn muligheten for å slå den av. For tiden er funksjonen begrenset til vanlige websøk i USA og for et par utvalgte land som Frankrike, Tyskland og Storbritannia, hos de tre sistnevnte forutsatt at folk er innlogget med sin Google-bruker.

Senere skal tjenesten lanseres globalt, også for mobile enheter. Men det er uavklart hvorvidt funksjonen lanseres for Googles andre tjenester som bildesøk, nyheter, kart og boksøk.

Reynolds tror hele søkemotorbrukermønstret vil endres etter den nye funksjonens fremtreden og at konkurrentene må lage noe tilsvarende for å være konkurransedyktige.

Enterprise