Slik er Googles robot-strategi

Slik er Googles robot-strategi

Derfor har Google kjøpt en lang rekke robot-selskaper i det siste.

Det er et lite oppkjøpsraid på gang, og det er droider, roboter og droner som er målet. Kjøper er Google. Sist uke var det Boston Dynamics og deres Atlas-robot som ble kjøpt.

Målet skal være å kommersialisere roboter med menneskelige trekk, eller, ja riktig, androider. Det holder ikke å stå bak verdens mest brukte smarttelefonsystem, Android, selskapet har stor tro på at roboter som kopierer mennesker er det neste store.

Til Florida for å vise seg fram

Denne helga var de til stede under den store konkurransen DARPA som arrangeres mellom robot-produsenter i Miami i Florida. Nettopp Atlas-roboten var en av konkurrentene, og Google sendte en buss med egne folk for å vise at de nå for alvor var inne i robot-virksomheten.

- Google er ivrige etter å jobbe mer med roboter med menneskelige trekk, bekreftet Joe Bondaryk som er prosjektleder i nå Google-eide Boston Dynamics, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.

Boston Dynamics har allerede laget og vist fram BigDog-robot, en firebeint robot som imiterer menneskets dummeste bestevenn. I Florida var det Atlas, en 1,8 meter høy tobeint android-robot med en egenvekt på 150 kilo som var deltaker i DARPA, en robotkonkurranse der det å vise fram ny robotteknologi er poenget.

På kjøper'n

Dette var det åttende robotselskapet Google har kjøpt i år. Spekulasjonene har gått en stund med hva Google skal med denne teknologien. Noen har tenkt at deres sjølkjørende bil trenger mer automatikk, noen har tenkt at dette er så prosaisk at Google fyller på med patenter for å kunne forsvare seg mot framtidige søksmål fra konkurrenter og patentpirater. Google sa selv i starten av desember at målet var todelt – både mer effektiv produksjon av egen maskinvare, og egen robotteknologi.

Boston Dynamics endret dette bildet. Nå er retningen roboter som imiterer mennesker. Google er en gigantisk pengebinge og kan stort sett bruke penger på alt de mener har framtidig inntektspotensial. De trenger ikke engang ha et klart prosjekt.

- Google har mer luftige visjoner enn de fleste og har lommene fulle av gryn. Menneskelige roboter innebærer store muligheter, og Google akter å finne ut hvordan de kan tjene penger på teknologien, sier Bondaryk.

Teknologi Google allerede har kan brukes til gjøre roboter bedre. Deres søkemotor bruker allerede analyser til å forutsi handlinger for å gi mer presise søkeresultat. Karttjenesten deres gir dem posisjon og evne til gjenkjenning av steder og objekter. Android-økosystemet gir dem tilgang til enorme utviklerressurser og entusiaster.

Ulempen er at dette fører giganten enda lenger unna kjernevirksomheten. Blant ortodokse økonomer er dette fy-fy, men god råd og gode overskudd gir selskapet mulighet til å bruke penger på å utvikle de snodigste ting. Men et tilbakeslag kan fort endre dette.

- Om Google får en nedgang i inntekt eller overskudd, vil kravet om å trekke seg ut av tung teknologiforsking og –utvikling fort bli et enormt press, sier Patrick Moorhead i Moor Insights & Strategy til Computerworld US.

Snillere bruk?

Boston Dynamics har kontrakter om levering av teknologi til det amerikanske forsvaret, og disse kontraktene vil bli oppfylt. Men selskapet kommer ikke til å delta i nye militære kontrakter.

Google har utpekt Andy Rubin som leder av robotteknologiprosjektene i Google-organisasjonen. Dette er samme mann som ledet Android-os-et til en dundrende suksess. Dersom man antar at Google gjør dette bare for moro skyld, er Rubin et signal om at dette er langt fra realiteten. Dette er it for å gjøre suksess og tjene penger gjennom innovasjon.

Fra California meldes det at Arnold Schwarzenegger ikke får en rolle i Terminator 5, så han er antagelig ledig for oppdrag etter guvernør-periodene, selvbiografi, Sabotage- og The Expendables-filmene.

Les om:

Enterprise