Slik er nettleseren om fem år

Slik er nettleseren om fem år

Den neste store dataplattformen er hverken Apple Mac OS X, Google Android eller Microsoft Windows.

Den neste store dataplattformen er her allerede, og det er internett vi snakker om.

Hvordan ser nettleseren din ut i 2015? Nettlesere gjennomgår store forandringer som vil endre måten vi bruker data på til daglig.

LES OGSÅ:

Chrome OS slippes i fjerde kvartal

Ikke bare vil nettlesere bli vanlig i biler, men de vil også støtte stemmegjenkjenning, tekst-til-tale og berøringsfrie håndbevegelser som kan styre enheter der hvor tastatur eller berøringsskjerm kan være enten upraktisk (smarttelefoner) eller rett og slett farlig (når man kjører). Nettleserne vil strømme internettradio til bilene våre og kanskje også støtte tredimensjonal betjening, men uten de klumpete brillene.

- Vi kommer til å se store innovasjonsframskritt når det gjelder nettlesere i de kommende år, sier Linus Upson, visepresident hos Google.

- Vi ønsker virkelig at internett som en plattform skal komme dit hvor vi kan gjøre alt det som vi i dag kan gjøre i Windows, på Mac eller på iPhone.

Google forestiller seg en fremtid der nettleseren kjører alt av applikasjoner, inkludert 3D-spill, sømløs språkoversetting og grammatikkretting. Selv om noe av dette eksisterer i dag, vil det være langt bedre utviklet om fem år.

Etter hvert som det blir lansert teknologiprosjekter som i dag er på utviklingsstadiet, vil nettleseren få et nytt utseende og ny funksjonalitet. AMDs Fusion Media Explorer, en 3D-nettleser skapt for å vise fram brikkeprodusentens multimedieegenskaper, støtter klikk-og-dra opplasting til Facebook og andre sosiale nettverk. I tillegg har den et visuelt roterende 3D-grensesnitt for å bla i mediefiler. Et selskap som heter EyeSight Mobile Technologies utvikler støtte for berøringsfrie håndbevegelser som kan styre Android mobiltelefoner. Ved å vinke hånda over et lite kamera kan man for eksempel navigere i fotogalleriet.

LES OGSÅ:

Safari 5 er kraftigere og smartere

Samtidig utvikler Google stemmegjenkjenning og tekst-til-tale-funksjonalitet for nettlesere. Opera Software var også tidlig ute med støtte for stemmegjenkjenning og musbevegelser for å navigere i nettleseren. Ikke rart at store bilprodusenter som Audi, BMW, Ford, General Motors og Mercedes eksperimenterer med måter å få nettlesere inn i biler og vogntog.

Den neste store databehandlingsplattformen kommer ikke til å være en versjon av Apples Mac OS, Googles Android eller Microsoft Windows. Det vil være internett, og det foregår en intens kamp om å utvikle det mest overbevisende vinduet til internett via nettleseren.

Enterprise