Slik var lanseringsfesten

Slik var lanseringsfesten

Windows 8 ble lansert med brask og bram i Stockholm i går.

STOCKHOLM: Godt gjemt i et lagerrom, på tuppen av et avsides kaiområde i Stockholm, forbi både cruiseskipet Princess Anastasia til St. Petersburg, Tallink Silja Lines og flere containerskip med ukjent destinasjon, foregår det i går kveld en felles nordisk lansering av Windows 8.

En delegasjon på 52 har tatt turen fra Norge. Et knippe Microsoft-folk, en medium porsjon pressefolk og en sikkert like stor porsjon app-utviklere har transportert seg over til svensk jord.

På lanseringsfestivalen som pågår akkurat nå slipper også øvrige inviterte inn for å klå på utstilt Windows 8-maskinvare mens de drikker Ramösa-vann, Carlsberg-øl, kaffe og lytter til svenske slagere, twitrer på hashtag #win8sthlm og ser Steve Ballmer gestikulere på storskjerm.

I overkant av 550 er i bygget.

Norden nr. 1

Eric Boustouller, sjef for Microsoft i Vest-Europa, forklarer ivrig med fransk aksent hvorfor det er felleslansering i Norden:

- Norden er nummer én på teknologi. Dere leder veien, sier han, og legger til at han har nedprioritert arrangementet i Paris til fordel for Stockholm.

Noen steder bestemte Microsoft seg for å slå på Stortromma, og Norden er et slik sted.

Windows 8 representerer en ny æra i Microsoft, hevder Boustouller.

- En ny satsning på enheter og tjenester, fremhever han.

Produkter

Det begynner å komme en del maskinvare også. Mange produsenter har kastet seg på. I det røde demorommet ikke langt fra inngangspartiet til Frihamnens lokale 9 kan gjestene klå og fikle alt hjertet begjærer. Rene bærbare, oppdelbare hybrid-varianter, stasjonære varianter. Det klås og skyves. Dyttes og sveipes.

Hege Skryseth er administrerende direktør i Microsoft Norge, og er selvfølgelig til stede på lanseringen, selv om hun skipper festen i kveld på grunn av enorme mengder intervjuavtaler med norsk presse i morgen.

- Vi har gledet oss veldig til i dag, gått rundt i spenning hele uken, sier hun til Computerworld.

- Og nå; kommer elektronikkjedene til å bli nedrent av kunder som er klare til å kaste seg over Windows 8 den nærmeste tiden?

- Det kommer an på leverandørene og hvilke produkter de lanserer i det norske markedet, sier Skryseth.

Hun tror nok utvalget vil bli større i det norske markedet mot juletider.

- Suksess

Skryseth mener Windows nå skal kunne følge deg gjennom døgnet. Enhetene skal passe både til arbeidsdagen og til livet som oppstår når du har forlatt arbeidsplassen. Derfor tror hun det blir hett. Windows 8 skal tilby noe mer enn dagens nettbrett. Tilbakemeldingene er gode, fremhever hun.

- XP: Stor suksess. Vista: Ikke så heit. 7: Stor suksess. 8?

- Suksess, sier Skryseth.

- Vi er helt overbevist om at Windows 8 vil bli en suksess basert på tilbakemeldingene.

Hun tror selv bedriftene vil se verdien, selv om mange kanskje nettopp har rullet ut Windows 7, på grunn av den nye arbeidsflyten. «En mer moderne arbeidsflyt,» som Skryseth sier.

Apps

Det er mange nordiske og norske apper ute allerede, kanskje rundt 50 av de 10.000 nordmenn får tilgang på er norske. Flere av disse «lovende forretnings-apper», slik som «line of business apps». Alle appene er bygget opp likt, påpeker Microsoft. Og butikken skal være veldig enkel. Appene skal være kvalitetssjekket. Dessuten vektlegges det at utvikleren skal få en solid andel av salget.

Microsoft skal ellers ha seg frabedt at startmenyen er borte. Den er bare flyttet til en fysisk knapp. Og har endret utseende, som informasjonsdirektør Chrstine Korme påpeker. Skryseth tror heller ingen kommer til å savne den gamle.

- Du finner startmenyen om du ønsker den. Men jeg har brukt Windows 8 i 3-4 måneder og savner den ikke. Uten lærer man seg å arbeide mer intuitivt, forteller Skryseth, som heller ikke tror den er så velbrukt som alle påstår.

- Men når kommer egentlig Windows 9?

- Huff, la oss puste ut først, sukker Korme med glimt i øyet.

Les om:

Enterprise