Slik er Windows 7

Slik er Windows 7

Prøvekjørt: Etter en mindre vellykket lansering av Windows Vista er det nå på tide for Microsoft å ta revansj.

Det har gått mindre enn to år siden forrige versjon ble sluppet løs og vi er faktisk imponert over hva Microsoft har fått til på denne tiden.

Etter å ha lastet ned og brent ut Windows 7 på en installasjonsplate var det bare å sette i gang. Installasjonen viser seg å være veldig lik den vi møter i Windows Vista: Du får noen enkle og greie valg for type installasjon og hvor den skal ligge. Vi valgte å ta en ren installasjon, men du har også mulighet for å oppgradere fra Windows Vista.

Den første store forskjellen fra Vista er selve installasjonstiden. Mens det tok minimum 30-40 minutter å legge inn Vista, dukker velkomstskjermen til Windows 7 opp etter ca. 20 minutter. Selv om en slik installasjon gjøres svært sjelden gav Windows 7 oss mersmak allerede før operativsystemet startet.

Grensesnitt og utseende

Det første som møter deg når du starter opp Windows 7 er at oppgavefeltet i bunnen av skjermen har fått et nytt utseende og at sidepanelet - som ble introdusert med Vista, med tilhørende «Gadgets» - ser ut til å ha forsvunnet. Også systemfeltet nede i høyre hjørne har fått et betydelig mer diskret utseende.

Oppgavefeltet i bunn er imidlertid den største forandringen sett fra et brukerperspektiv. Dette har vært en del av Windows-verdenen siden introduksjonen av Windows 95 og de siste årene har Microsoft eksperimentert med en hel del små forandringer og tillegg, men selve funksjonaliteten har stort sett vært den samme.

I Windows 7 har det skjedd en mer gjennomgående endring. For å lage en mer oversiktelig struktur av mapper, vinduer og programmer samler Windows 7 disse under et mindre antall felles ikoner i aktivitetsfeltet.

Uvant, men smart: Microsoft har ryddet kraftig opp i oppgavebehandleren for å spare plass og tilføye ny funksjonalitet.

Du finner nå også tilhørende programfunksjonalitet direkte i oppgavelinjen når du høyreklikker på et av ikonene. Windows Media player-ikonet gir deg eksempelvis ulike muligheter når det gjelder avspilling og Live Messenger-ikonet lar deg velge status eller gå inn i din hotmail-konto.

Å samle programmer og tilhørende funksjoner på denne måten har absolutt sine fordeler. Det blir lettere å finne filer du benytter ofte og enkle funksjoner er kun et museklikk unna.

Flere klikk

I jakten på ett enkelt og pent brukergrensesnitt er det imidlertid tvilsomt om Microsoft virkelig lykkes med sine målsettinger. For selv om oppgavelinjen ser veldig bra ut finnes det situasjoner hvor du faktisk tvinges til flere knappetrykk enn tidligere. Et eksempel er når du skal åpne et nytt nettleservindu i tillegg til de du har oppe fra før. I stedet for å kun klikke én gang på IE-ikonet, må du her høyreklikke på IE-ikonet for velge ett nytt vindu.

Du kan selvfølgelig klikke Ctrl + n som tidligere, men for noen kan fremgangsmåten være irriterende i et ellers tiltalende grensesnitt.

Saken fortsetter på neste side:

Les om:

Enterprise