Smarte verktøy for Mac-administratorer

Smarte verktøy for Mac-administratorer

Her er programmene som hjelper deg å administrere Mac-klienter i bedriftens nettverk. Mange er helt gratis.

Installasjon og administrasjon av Mac-datamaskiner kan være en utfordring, ikke minst i organisasjonene der Mac-ene er i minoritet eller når de introduseres for første gang.

Akkurat som med så mye annet innen it er det viktig å ha de rette verktøyene for å kunne administrere en ny eller eksisterende populasjon med bærbare og stasjonære datamaskiner fra Apple.

De gode nyhetene er at det finnes mange vel-testede og fungerende løsninger for å håndtere situasjoner når Mac-datamaskiner skal installeres og administreres. Noe som er enda bedre er at flesteparten av disse er gratis, og blant disse finnes programmer fra Apple, åpen kildekode-prosjekter og programvare laget av Mac-administratorer og andre it-proffer.

Nedenfor lister vi 22 verktøy, hvorav mesteparten er kostnadsfrie, for å håndtere Mac-maskiner i et it-miljø. Som man kan forventer, fokuserer listen på kjerneområdene innen systemadministrasjon: installasjon, klientadministrasjon og integrering i nettverket.

Apple Disk Utility og Apple Software Restorer

Om man har mer enn et par Mac-er å håndtere, trenger man et enkelt verktøy for å konfigurere dem. Når det gjelder å kopiere ut image-filer, finnes det ikke noe program som er like bra som Apple Disk Utility og Apple Software Restorer. Man har tilgang til begge fra kommandolinjen i Mac OS X via programmet Terminal, og til det førstnevnte finnes det også et grafisk grensesnitt.

NetInstall og NetRestore

Den nåværende versjonen av Lion Server leveres med programmene NetInstall og NetRestore, som begge gjør at servere kan lagre boot-volumet for klienter. Klientene kan med andre ord starte direkte fra disse volumene over nettverket.

DeployStudio

Heterogene organisasjoner som vil bruke et standardsystem for installasjon av nye klienter, kan ta en titt på DeployStudio. Det fungerer både med Mac og Windows og kan blant annet integreres med Apples NetBot.

StarDeploy og Munki

Den som har behov for å rulle ut .pkg- eller .mpkg-filer i et nettverk, kan ha nytte av StarDeploy og Munki. De er begge utmerkede oppdateringsverktøy som gjør at pakkefilene kan distribueres i bakgrunnen.

PackageMaker, InstallEase og Iceberg

I de tilfellene der man kan rulle ut pakkefiler som ikke er programmer, trenger man et verktøy for å lage dem. Apples PackageMaker, som inngår i Apples gratispakke Xcode, er et bra alternativ, og du kan også sjekke ut InstallEase og Iceberg.

Property List Editor

Med Property List Editor kan man redigere system- og programinstillinger. Det tilbyr et grafisk grensesnitt for å gjøre endringer i xml-filene med filendelsen .plist, og inngår også i det tidligere nevnte Xcode.

FileDistributor

File Distributor er et noe annerledes form av verktøy for installasjon av nye klienter. For eksempel tilbyr det en funksjon som gjør at man kan erstatte filer på ulike posisjoner innen et filsystem.

FileWave

Kommersielle FileWave er ytterligere et installasjonsverktøy som er verdt litt oppmerksomhet. Dette kombinerte Mac- og Windows-programmet kan brukes for helt dynamisk å håndtere appliksjonsinstallasjoner i et nettverk.

Apples Active Directory Client og Apple Directory Utility

Miicrosofts Active Directory er uten tvil den ledende katalogtjenesten på markedet, og det også om man titter på Mac-miljøer. Det finnes mange verktøy for integrering med Active Directory, og to av disse kommer fra Apple og heter Active Directory Client og Directory Utility.

OS X Server, Apple Open Directory og Profile Manager

OS X må ha støtte for Active Directory, men Apple tilbyr også støtte for den Idap-baserte varianten Open Directory.

Open Directory-domener som styres av OS X Server, har samme fordeler som Active Directory når det gjelder sentraliserte kontoer, inklusive sikker innlogging med Kerberos og klienthåndtering. Systemet kalles for Managed Preferences, er helt Ipad-basert og er en direkte rival til gpo (group policy object) i Active Directory.

I et miljø med dobble katalogtjenester kan Mac-klienter legges til i både Open Directory og Active Directory hvilket garanterer for sikker innlogging til ad-kontoen og ressurser.

I Lion Server introduserte Apple en ny Profile Manager med støtte for administrasjon av iOS-enheter og Mac-klienter uten at det trengs noen katalogtjeneste. Dette alternativer tilbyr alle de viktigste funksjonene for klienthåndtering, og installasjonen er riktig enkel.

Microsoft Active Directory Schema Analyzer og Apple Workgroup Manager

Om det ikke er realistisk å legge til en andre katalogtjeneste kan du allti bygge ut Active Directory så at det gir støtte til de Apple-spesifikke attributtene, og det takket være det faktum at Apples mcx-arkitektur er helt Idap-basert.

Microsofts Active Directory Schema Analyzer er et utmerket verktøy for å generere de nødvendige Idif-filene. Når det er fikset kan du installere Apples gratisverktøy Workgroup Manager, som inngår i Server Admin Tools, på en mac og lage en peker til Active Directory. Det finnes da mulighet for å konfigurere en del grunnleggende detaljer for brukerkontoen.

Active Directory-verkøy fra tredjepart

Apples løsning for integrering i Active Directory er bra, men ikke helt perfekt. Visse funksjoner fungerer helt enkelt ikke fullt ut. For litt enklere oppgaver kan man i stedet teste Centrify Express og Powerbroker Identity Services Open Edition, og hvis man foretrekker et noe mer avansert verktøy, kan man ta en titt på Centrify Direct Control, Powerbroker Indentity Services Enterprise Edition eller Thursby Admit Mac .

Apple Remote Desktop

Apple Remote Desktop er den sveitiske armekniven blant it-verktøy for Mac. Den har en lang funksjonsliste og kan blant annet overvåke Mac-er fra avstand, dele et skjermbilde for supportærend, kontrollere en datamaskin uten at brukeren merker noe, sende ut globale meldinger, rulle ut installasjonspakken, sende Unix-kommandoer og starte og stenge ned datamaskiner på avstand.

(Oversatt fra en originalartikkel i vårt amerikanske søstertidsskrift InfoWorld)

Enterprise