Snow Leopard får TRIM-støtte

Snow Leopard får TRIM-støtte

SSD-ytelsen på Mac kan være i ferd med å ta seg opp.

En SSD (Solid State Drive) er en flashminnebasert lagringsenhet som brukes i stedet for harddisk. Den store fordelen med SSD er en drastisk økning av hastigheten på alle diskrelaterte operasjoner.

Apple har levert Mac-er med SSD-er i flere år, men på grunn av manglende støtte for en funksjon kalt TRIM i Mac OS X har utvalget av SSD-er egnet til bruk i Mac vært begrenset. Historisk sett har Apple også brukt SSD-er som er et stykke unna de raskeste på markedet.

TRIM er en funksjon som benyttes for å opprettholde høy ytelse på SSD-enheter etter hvert som alle flashminnecellene har vært i bruk. Funksjonen hjelper SSD-enhetene med å klargjøre minnecellene for bruk på nytt etter at data som lå der har blitt slettet. Apple har tidligere vært avhengig av å benytte SSD-er med en integrert teknologi for å utføre denne opprensningen, men som da ikke nødvendigvis har vært like effektiv som full TRIM-støtte.

Benyttes en SSD som kun baserer seg på TRIM i kombinasjon med et operativsystem som ikke støtter TRIM, vil man etter hvert kunne se svært store reduksjoner i ytelsen.

Bare for Apples SSD-er

Men SSD-ivrige Mac-eiere kan nå ha gode tider i vente. En av nyhetene i Mac OS X 10.7 Lion er nemlig støtte for TRIM. Og nå rapporterer AppleInsider at Apple også har introdusert funksjonen på sine nylig lanserte MacBook Pro-maskiner. Maskinene kommer med en spesialversjon av Mac OS X 10.6.6 som har støtte for funksjonen, skriver nettstedet.

Apple vil mest sannsynlig rulle ut funksjonen for alle i den neste oppdateringen av Snow Leopard-operativsystemet. Funksjonen er visstnok bare støttet på Apples egne SSD-er, men dette kan også endre seg, skriver AppleInsider.

Vi er foreløpig litt usikre på om dette reelt sett betyr at Mac OS X har fått støtte for TRIM, eller om det kun nå er at Apple benytter en SSD-modell med støtte for TRIM - uten at operativsystemet utnytter dette. Det spekuleres også i om at TRIM foreløpig kun fungerer med de SSD-ene Apple selv leverer.

Å gi operativsystemet støtte for TRIM vil for Apple bety større fleksibilitet i hvilke SSD-er de kan velge å benytte i sine maskiner. En generell støtte for TRIM vil også gi brukere større fleksibilitet hvis man ønsker å oppgradere fra harddisk til SSD, eller bytte ut den originale SSD-en. For dem som nå ønsker å oppgradere til SSD i Mac-en anbefaler vi SSD-er basert på kontroller fra Sandforce. Disse vil opprettholde ytelsen under Mac OS X uavhengig av TRIM-støtte, samtidig som det er av de aller beste SSD-ene som markedet kan tilby. Samtidig er de også av de rimeligste. Eksempler på Sandforce-baserte SSD-er som selges av mange norske forhandlere er OCZ Vertex 2-serien og Corsair Force-serien.

Les flere tester av SSD-er på pcworld.no.

Les om:

Enterprise