Snow Leopard vs. Windows 7: Oppgradering

Snow Leopard vs. Windows 7: Oppgradering

Ikke uventet er oppgraderingsplanen til OS X 10.6 Snow Leopard langt enklere enn den til Windows 7.

Wall Mossberg, kjent fra The Wall Street Journal og All Things Digital-konferansen, ble spurt av sine lesere om å lage en grafisk fremstilling som viser hvordan man kan oppgradere til Windows 7 fra tidligere Windows-versjoner. Mossberg er en mann av en viss gjennomslagskraft - han får ofte Apple-produkter til gjennomsyn før de lanseres - og ba Microsoft om å lage en slik oversikt. Svaret er alt annet enn oppløftende.

LES OGSÅ:

Norsk Windows 7 i oktober

Som man kan se av grafikken nedenfor er det bare de grønne rutene som garanterer en enkel oppgradering til den kommende versjonen av Windows. Med In Place Upgrade mener Microsoft en enkel oppgradering der lokale filer og programmer beholdes slik de er. For alle andre kombinasjoner merket med Custom Install krever Windows 7 en clean install, en fullstendig reinstallasjon.

Med andre ord snakker vi ikke lenger om en oppgradering, men om en fullverdig ny-installasjon med alt bryderiet det medfører: Å ta backup av lokale filer til en ekstern lagringsenhet, formatere harddisken før Windows-installeringen, for til slutt å måtte gjøre lokale innstillinger og installere alle programmer på nytt. En ganske omfattende prosess, med andre ord.

LES OGSÅ:

Så mye raskere blir Snow Leopard

OS X-brukere kan imidlertid ta det helt med ro. Alle Intel-Mac-er kan oppgraderes til OS X 10.6 Snow Leopard - enten du har OS X 10.5 Leopard eller versjonen før. Og da menes det en oppgradering - dokumenter og programmer blir liggende akkurat der de er.

Den eneste sørgelige nyheten er for eldre Mac-er basert på PowerPC-prosessorer (hvor Snow Leopard ikke vil fungere). Her bruker vi begrepet eldre noe løst, for en slik maskin trenger ikke være mange årene. Men når alt kommer til stykke så er halve poenget med Snow Leopard å fasilitere for nyere teknologi som flerkjerne-prosessorer, parallell-prosessering, 64-biters prosessorer og GPU-adressering,

Cult of Mac har tatt seg "bryet" med å sette opp en tilsvarende matrise for OS X-oppgraderingsstien, som har en viss underholdningsverdi. Enkelt er som oftest best - fremdeles. Apple liker jo å ironisere over at de også har mange varianter av sitt operativsystem - det er bare det at alle versjoner har samme navn og samme pris.

Vi gleder oss i hvert fall til salgsstart for OS X 10.6 Snow Leopard, som har flere spennende nyheter, og ikke minst en meget hyggelig oppgraderingspris på kun 29 dollar (anslagsvis rundt 200 kroner).

Enterprise