Som å slutte å røyke

Som å slutte å røyke

KOMMENTAR: Det største hinderet for å bli en god og dreven Mac-bruker på kort tid, er din omfattende Windows-erfaring.

Apple og selskapets støttespillere er ivrige etter å fortelle deg hvor enkelt det er å bruke Mac. En mer brukervennlig datamaskin, et mer brukervennlig operativsystem og mer brukervennlige programmer finnes ikke, sier de. Jeg skal ikke ta stilling til om dette stemmer, men én ting er i hvert fall sikkert: Er du en dreven Windows-bruker, blir du ikke en dreven Mac-bruker over natta. Ikke i løpet av noen dager, heller.

LES OGSÅ: Hvilken Mac bør du velge?

Jeg har hørt flere si: «Nå skal jeg prøve Mac. Jeg gir den en ukes tid. Det må vel være nok.» Og så – etter en uke har de gitt opp. «Herlig å komme tilbake til Windows-verdenen igjen», har jeg hørt dem si.

Andre har kjørt et opplegg der de for eksempel benytter 10 prosent av tiden ved tastaturet til å bruke Mac, mens de bruker sin kjente og kjære Windows-pc resten av tiden. De blir aldri fornøyde Mac-brukere.

Som å slutte å røyke

Å svitsje fra Windows-pc til Mac er litt som å slutte å røyke. Du må tvinge deg selv til å akseptere at verden er blitt annerledes, og når det butter imot, er det fristende å rømme tilbake til den verdenen man kom fra. Sigarettens eller Windows'.

De fleste av oss er enten Windows-brukere eller Mac-brukere. Få er begge deler. Selv er jeg blant dem som av forskjellige grunner – desktop publishing-virksomhet fra slutten av 1980-tallet og noen år fremover er et stikkord her – har svitsjet mye mellom Mac- og den øvrige pc-verdenen. Jeg kjenner egentlig få som sier de trives godt i begge verdener.

Likevel har det i perioder da jeg har jobbet lenge på Windows-pc, hendt at jeg har syntes det har vært tungt å vende tilbake til Mac-en. Og omvendt.

Og det er ikke tvil om at vanene som jeg har tillagt meg på den ene av plattformene, av og til gir meg fingertrøbbel på den andre. Nettopp fordi dette i så stor grad dreier seg om å få prosedyrer og rutiner til å sitte «i fingrene».

LES OGSÅ: Derfor skal du bytte til Mac

Så det hender jeg misunner dem som er 100 prosent i enten Mac- eller Windows-verdenen. Da er nok livet litt enklere. På den andre siden misunner jeg dem ikke deres fordomsfulle tilværelse i uvitenhet om det som tross alt er positivt på den motstående plattformen.

Ta tiden til hjelp

Uansett er hovedbudskapet at ting tar tid. Spesielt å bli en dyktig Mac-bruker når du allerede er en dyktig Windows-bruker. Og omvendt. Du kan godt oppleve at 90 prosent av det du gjør på den nye plattformen, fungerer utmerket. Men du vil likevel irritere deg grønn over de små detaljene som gjør at de siste 10 prosent blir et mareritt.

Smør deg med tålmodighet. Og prøv å unngå å svitsje frem og tilbake mellom Mac OS og Windows i hvert fall den første måneden, hvis det er mulig. Og det er det jo ikke sikkert det er. Ikke hvis du fortsatt må bruke Windows på jobben, mens du har svitsjet til Mac hjemme. Da må du regne med at tilvenningen tar enda lengre tid.

Det kan også godt hende at det var galt å svitsje til Mac. I så fall får vi håpe at du ikke har investert for mye penger i forsøket. På den andre siden håper vi du har investert nok tid i prosjektet til at beslutningen om å fortsette eller avbryte er godt fundamentert.

Enterprise