Spår 60 prosent offshoring-vekst

Spår 60 prosent offshoring-vekst

Analyseselskapet Gartner tror på 60 prosent vekst i Europas offshoringsmarked neste år, og anbefaler 11 europeiske land for norske bedrifter.

Norske bedrifter er i økende grad i ferd med å sine it-tjenester til lavkostland, og analysebyrået Gartner har undersøkt hvilke nasjoner som egner seg best. Globalt er India fortsatt en soleklar leder innen offshore-tjenester, men møter økende konkurranse fra Kina, Russland og Brasil.

Gartner spår at europeiske bedrifter vil bruke 60 prosent mer på offshoring i 2008, og mener det finnes 11 attraktive land i Europa for outsourcing av it-tjenester. Tsjekkia, Ungarn, Irland, Nord-Irland, Polen, Romania, Russland, Slovakia, Spania, Tyrkia og Ukraina er alle å betrakte som lavkostland, samtidig som de tilbyr attraktive rammevilkår for it-tjenester, ifølge Gartner.

- Målet med studien var ikke å rangere hvert enkelt land. Hver organisasjon har ulike behov og legger vekt på forskjellige faktorer for å bestemme hva som er viktigst for å løse deres behov. Vår hensikt er å hjelpe de sourcingsansvarlige med et utgangspunkt, sier Ian Marriott, forskningsdirektør i Gartner.

LES OGSÅ: Ukraina? Hæ??

Er bedriften din på utkikk etter å outsource it-tjenester, er pris langt fra det eneste kriteriet du bør legge vekt på. Ytterligere ni andre faktorer er viktige, mener Gartner. Språk, kultur, infrastruktur, sikkerhet og personvern, rettssystem, offentlig støtte, mengden av arbeidskraft, utdanningssystem, politisk og økonomisk miljø i landet bør også tas med i vurderingen.

Irland og Nord-Irland scoret naturlig nok høyest på engelske språkferdigheter, mens Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Polen og Romania får skryt for tilbud av alternative språk som i økende grad blir etterspurt av europeiske kjøpere.

Russland, Ukraina, Slovakia og Romania kommer best ut med tanke på pris, mens de eldste EU-medlemmene har best infrastruktur og utdanningssystem, selv om Russland gjorde det bra også her.

Verdt å merke seg er at også at ingen europeiske land får toppkarakter for å skape rammevilkår for å legger til rette for globale leveransemodeller. Tilgangen på arbeidskraft er også begrenset, med unntak av Russland.

- De 11 europeiske landene vi har anbefalt har også demonstrert en tilfredsstillende utvikling og vist at de er villige til å oppgradere sine tjenester, mener Marriott.

Les om:

Enterprise