Spår Windows 7 til krisepris

Spår Windows 7 til krisepris

Finanskrisen gjør at analytikere spår Windows 7 helt ned mot 100 dollar - eller 630 kroner.

Analytikere tror Microsoft er redd for å overprise Windows i en økonomisk vanskelig tid. Det ville gitt selskapet en tung start for det nye operativsystemet. Det er ikke før neste måned Microsoft offentliggjør prisene på de ulike Windows 7-versjonene, men spekulasjoner er allerede godt i gang.

For en enkeltbruker kan en høy prislapp være en stor terskel, og for store virksomheter utgjør en hundrelapp store forskjeller på bunnlinjen. Dét kan ha mye å si i en finanskrisetid der gjenværende penger sitter nedgravd i lommebøkene.

Ifølge beregninger analytikere har gjort på basis av Vista, kan Windows 7 bli billigere enn tidligere trodd, skriver Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste, som har gjort sine egen beregninger. Basert på Vistas prisnedgang i februar kan en oppgraderingspakke for Windows 7 Home komme ned helt til 100 dollarsgrensen. Det tilsvarer 630 kroner.

Vil pushe 7

Microsoft vil fortest mulig få flest mulig brukere over på det nye operativsystemet. Derfor mener analytikere at Microsoft kan ha valgt å kutte prisene for å imøtekomme kundene.

Les også:

En annen grunn er konkurranse fra alternative system, som Apples Mac OS X.

Microsoft kuttet kraftig i Vista prisene i februar 2008. Vista Home Premium Upgrade, Vista Ultimate og Vista Ultimate Upgrade ble kuttet med 18,8, 20, og 15,4 prosent. På det amerkanske markedet falt prisene på Home Premium fra 159 til 129 dollar, mens Vista Ultimate Upgrade gikk ned fra 260 til 220 dollar.

I Europa kuttet Microsoft den gangen prisene med hele 46 prosent.

Prosentkutt

Skulle Microsoft følge samme prisstrategi som den gang, vil Windows 7 Ultimate ifølge analysen koste 256 dollar, og en pakke med Windows 7 Ultimate Upgrade 186 dollar.

Toppversjonene av Windows 7 vil i denne sammenligningen ikke bli billigere, tror Computerworlds analytikere. Windows 7 Professional koster da 300 dollar og Windows 7 Professional Upgrade 200 dollar. Men det ville være usannnsynlig dyrt.

Derfor kan det tenkes at Microsoft kutter alle priser med samme prosentnøkkel. Det ville medført at prisstrukturen mellom de ulike pakkene beholdes som den er nå. I så fall blir Windows 7 Home Premium Upgrade 117 dollar, mens Professional Upgrade og Ultimate Upgrade kommer på 180 dollar og 198 dollar.

Best Buy gikk forrige uke ut med et tilbud om Windows 7 Home Premium Upgrade for 50 dollar og Windows 7 Professional Upgrade for 100 dollar, forhåndsbestilt i løpet av en avgrenset tidsramme. Men selskapet kunngjorde ikke om dette et eget tilbud eller om det er basert på en avtale med Microsoft.

Les om:

Enterprise