Spenning foran Win 8-avsløringen

Spenning foran Win 8-avsløringen

Her er fem ting vi håper dukker opp allerede i prøveutgaven av Windows 8.

Denne uken går Microsofts BUILD-konferanse av stabelen, og konferansen har fått mye oppmerksomhet i forkant. Det er nemlig ventet at Microsoft vil avsløre en rekke nyheter rundt Windows 8, et operativsystem de hevder vil føre med seg den mest radikale endringen av Windows siden overgangen fra 3.11 til Windows 95.

- I 1995 forandret Windows pc-en. På BUILD vil vi vise at Windows 8 vil endre alt, sier Microsoft i en uttalelse.

Spørsmålet mange stiller seg, er om Windows 8 vil endre alt til det bedre, eller til det verre.

Microsoft utvikler Windows 8 slik at det skal være enkelt å kjøre det på flere plattformer, om det nå er stasjonære eller bærbare pc-er, minibærbare eller nettbrett. Ett ledd i denne utviklingen er den nye startskjermen, som vi har sett vist ved flere anledninger, med et brukergrensesnitt som er langt bedre tilrettelagt for trykkontroll - og som kan minne om det vi har sett på Windows Phone 7, og til dels på Xbox 360. Naturlig nok er det mange analytikere og brukere som er bekymret for om denne nye måten å styre systemet på vil være for fjernt fra måten vi har blitt vant til å bruke Windows. Som en trøst har Microsoft understreket at den vanlige Windows-opplevelsen bare er et taste- eller fingertrykk unna.

Microsofts lovnader til tross har det allerede kommet vage spådommer om at Windows 8 i verste fall kan bli en flopp på linje med Windows Vista. Samtidig er det også de som knapt kan vente, og som er svært ivrige på å legge fingrene på det nye brukergrensesnittet Windows 8 vil by på. I løpet av denne uka vil vi få vite mer om operativsystemet, og kanskje få bekreftet, eller avkreftet, en del av spådommene om Windows 8. I denne artikkelen tar vi for oss fem ting vi håper å få vite mer om i løpet av BUILD-konferansen.

Mer Windows 8 Touch

Selv om det allerde har vært mye snakk og synsing om trykkskjermstøtten i Windows 8, har det blitt vist fryktelig lite av det til nå. Faktisk har det kun kommet én video og blitt gjort en kort presentasjon på D9-konferansen i juni. Da viste Microsoft frem den etter hvert kjente menyen som vil komme i Windows 8, bygget opp av et flislagt menysystem. Ved å trykke på flisene får du tilgang til programmer som kan styres ved hjelp av mus, eller med fingeren om du har en trykkfølsom skjerm. Eksempler er tilgang til værmelding, e-post, bilder og sosiale nettverk. Det vil videre bli mulig å starte en del helt vanlige programmer fra menyen. Enn så lenge har mange uttalt seg skeptiske til den nye menyoppbyggingen.

Hovedspørsmålet er om brukerne virkelig vil ta seg bryet med å bruke de nye flismenyene, eller om de rett og slett bare vil deaktivere dem etter å ha testet dem, og ende opp med å bruke den mer kjente Windows-versjonen som ligger bak menyene. Microsoft hevder at det nye menysystemet er integrert inn i Windows 8 på en slik måte at det hele skal fungere sømløst. Hvorvidt det faktisk stemmer, får vi nok vite mer om i løpet av denne uka.

Nettbrett med Windows?

De fleste analytikere og eksperter regner med at Microsoft vil vise frem Windows-nettbrett i løpet av BUILD. Spørsmålet er om det vil være nettbrett med Windows 7, som så langt har vist seg å være en liten flause, eller om de heller vil vise protoyper med Windows 8.

I sommer viste Microsoft frem et til da ukjent nettbrett med firekjerneprosessor på en TechEd-konferanse på New Zealand, men den gang så det ut til at det kjørte med Windows 7. Nå vil ryktene ha det til at Microsoft samarbeider med Samsung, og vil vise frem et Samsung-nettbrett med en tidlig versjon av Windows 8.

Microsoft kommer garantert til å fokusere mye på Windows 8. Spørsmålet er bare om de tar sjansen på å vise operativsystemet på nettbrett. Enn så lenge har Windows og nettbrett vært en dårlig kombinasjon, og skal selskapet ha noen sjanse til å hente inn noe av forspranget iOS og Android har, må de stå på.

Hva med app-butikken?

Tidligere i år lanserte Apple en egen programvarebutikk på Mac OS. Det gjorde det enklere for utviklerne å få programmene sine ut til kundene, og også langt enklere for kundene å finne programmer de er interessert i. I tillegg er det selvsagt en grei ekstrainntekt for Apple.

I august hintet Microsoft om at de jobber med noe tilsvarende til Windows 8. Det er mye usikkerhet rundt hva det faktisk innebærer, og hvordan det kommer til å fungere. Vi anser det imidlertid som relativt trygt å anslå at det vil fungere mye på samme måten som Mac App Store. Etter å ha hintet om butikken for en måneds tid siden, virker BUILD-messen å være et perfekt tidspunkt for å fortelle mer om planene rundt en egen programbutikk i Windows, ikke minst med tanke på at lokalene vil være fulle av utviklere som skal jobbe med programmer til Windows 8 de neste årene.

Mobil-apper og Windows 8

Et spørsmål mange stiller seg, er om Windows 8 vil kunne kjøre apper fra Windows Phone 7. Nvidia-sjefen Jen-Hsun Huang er en som tror nettopp det. I et intervju med amerikanske CNET fortalte han at han trodde at Windows Phone 7-apper vil være mulige å kjøre på Windows 8. Med tanke på hvor like de to systeme blir, i alle fall på overflaten, kan det se ut til at Microsoft ønsker å legge de to systemene nærmere hverandre.

Antagelsen styrkes også av en oppdagelse som ble gjort av bloggerne Rafael Rivera og Paul Thurrott, i en tidlig testversjon av Windows 8 allerede i april, hvor mye tydet på at Windows 8 vil kjøre en ny programpakketype kalt AppX. De to, som for tiden jobber med en bok om Windows 8, sa at Windows 8 AppX har mye til felles med systemet som brukes til å pakke inn apper i Windows Phone 7. Dette gjorde at de anså det som sannynslig av Windows 8 vil være i stand til å kjøre apper fra enten Windows Phone 7, eller fra Microsofts neste operativsystem for smarttelefoner.

Når kommer betaen?

Det kanskje viktigste spørsmålet for mange avanserte Windows-brukere, er når de kan få kloa i en beta av det nye operativsystemet. Enn så lenge er det ingen som har sagt noe håndfast om nettopp det.

Tar man imidlertid utgangspunkt i utviklingsperioden rundt Windows 7, hvor betaen ble tilgjengelig i januar, og den endelige versjonen kom mot slutten av året, er det ikke umulig at en beta kan kommer tidlig på nyåret.

Dette er selvsagt bare spekulasjoner, men det er lov å håpe at Microsoft vil si mer om beta og testing i løpet av ukas BUILD-konferanse.

Saken er skrevet av Ian Paul i amerikanske PC World, og oversatt og tilrettelagt av Kjetil Aakvik Gogstad.

Les om:

Enterprise