- Spesielt utfordrende marked

- Spesielt utfordrende marked

- Markedet var spesielt utfordrende i fjerde kvartal, konstaterer Atea-sjef Claus Hougesen. Likevel ble det rekordsterk kontantstrøm og lovnader om fetere utbytte.

Atea presenterer sine tall for fjerde kvartal 2012 i dag. Perioden det norske it-selskapet rapporterer for har vært preget av fortsatt finansiell uro i Europa, en situasjon som fortsetter å prege det nordiske infrastrukturmarkedet.

- Markedet var spesielt utfordrende i fjerde kvartal. Det var et negativt marked på grunn av nedgang i hardware på 8,8 prosent, sier Claus Hougesen, konserndirektør i Atea, til Computerworld.

Svekket inntektsside

For Ateas del ble fjerde kvartal avrundet med samlede driftsinntekter på 6,32 milliarder kroner, tilsvarende en nedgang på 0,9 prosent i konstant valuta sammenlignet med fjerde kvartal i 2011.

Programvareinntektene økte med 10,2 prosent i konstant valuta, tjenesteinntektene økte med 7,4 prosent mens maskinvareinntektene sank med 7,4 prosent.

Marginskvis

Markedet har gått ned, og marginene har vært under press. Dette gjelder spesielt maskinvaresegmentet, hvor etterspørselen etter servere og pc-er har falt tilbake.

- Salg av generell hardware vil synke mer enn fem prosent, mens salget av smarttelefoner og brett går opp. Dermed tror vi det totale markedet og hardware ender på minus 0,4 prosent i 2013, fortsetter Hougesen.

Rekordsterk kontantstrøm

Kvartalet resulterte dessuten i en kontantstrøm fra driften på 1,13 milliarder kroner, hvilket er rekordsterkt for virksomheten.

- Atea har bevist at de kan generere cash, fastslår Atea-sjefen.

Resultatet fra drift før avskrvninger og amortiseringer (EBITDA) endte på 348 millioner kroner, mot 374,9 millioner kroner ett år tidligere. Atea fortsetter altså å tjene gode penger på driften, selv om nivået fra Q4 2012 altså er svekket i forholdet til foregående år.

Det ordinære driftsresultatet (EBIT) ble 268,7 millioner kroner, mot 311,4 millioner kroner året før.

Periodens nettoresultat ble dermed 2,83 kroner per aksje, også dette noe svekket i forhold til tilsvarende periode ett år tidligere. Da satt Atea igjen med en fortjeneste på 3,21 kroner per aksje.

Betaler mer

Basert på den sterke kontantstrømmen og balansen vil Ateas styre for generalforsamlingen foreslå å øke utbyttet til 5,50 kroner per aksje. En god grunn for Ateas aksjonærer å trekke litt ekstra på smilebåndet, til tross for usikre tider. Hougesen er åpenbart fornøyd med avkastningen Atea-aksjen gir.

- Våre aksjonærer får utbytte på 9,2 prosent. Hvor får man det i dag?

20 milliarder

Ser man på Ateas årsprestasjoner, noterer vi samlede driftsinntekter på 20,9 milliarder kroner - det høyeste i selskapets historie. Det betyr også at Ateas omsetning har økt med 5,2 prosent i konstant valuta i forhold til 2011.

EBITDA for året endte på 822 millioner kroner, tilsvarende en margin på 3,9 prosent.

Det ordinære driftsresultatet ble 557,6 millioner kroner, ned fra 651,3 millioner kroner året før. Bunnlinjen viste dermed en nettofortjeneste på 565,5 millioner kroner for hele året, ned fra 868,3 millioner kroner ett år tidligere.

Mobilsatsing

Nylig ble det kjent at Atea kjøper den norske mobilvirksomheten Itale og den svenske infrastrukturleverandøren Exait.

Les også: Nytt oppkjøpsfremstøt fra Atea

Atea-sjefen innrømmer at selskapet ikke er gode nok når det kommer til mobilitet.

- Vi er ikke gode nok på smarttelefoner og brett. Derfor kjøper vi Itale, sier Hougesen overfor IT-Bransjens søsteravis.

Siste skrik fra Microsoft er også noe som står på Ateas satsingsliste fremover.

- Vi jobber sammen med Microsoft hvor vi har satt et mål om salg av en million enheter med Windows 8, avrunder Atea-sjefen.

Les om:

Enterprise