Spretter Wine-korken

Spretter Wine-korken

Programmet Wine, som kjører Windows-programmer på blant annen Linux og Mac OS, er etter 15 år ferdigstilt.

Det har tatt lang tid, men i går kunngjorde laget bak Wine at programmets offisielle 1.0-versjon er ferdig.

Wine er et program som lar pc-er som kjører et UNIX-likt operativsystem og X vindusystem, som Linux, kjøre programmer som opprinnelig ble utviklet for Windows. Wine er en forkortelse for Wine Is Not an Emulator.

Utviklingen av Wine startet allerede i 1993 etter diskusjoner på Usenet i comp.os.linux. I begynnelsen var planen å støtte 16-bit Windows 3.1-applikasjoner, men i dag er fokuset på 32-bits applikasjoner. Wine er hovedsakelig for Linux, men også Mac OS X-, FreeBSD- og Solaris-porteringene fungerer godt.

Utviklerne bak Wine lyktes fort med å la det enkle pc-spillet Kabal kjøre på Linux, men ble etter det grepet av Microsofts voldsomme utvikling. Ved introduksjonen av XP måtte for eksempel kompentene for COM (Common Object Model) og OLE (Object Linking and Embedding) skrives på nytt.

Trenger forbedringer

Men nå er vinen modnet, og den første versjonen anses som stabil nok til lansering. Versjon 1.0 samler alle allerede fungerende Wine-bitene til en komplett pakke.

"Wine-teamet er stolt av å annonsere at Wine 1.0 nå er tilgjenglig. Det er den første stabile lansering etter 15 år med utvikling og betatesting. Takk til alle som hjalp oss på denne lange veien!" skriver Wine på websiden sin.

Det trengs fremdeles en del forbedringer, innrømmer folkene bak Wine.

"Mens det er del kompabilitet som ikke er perfekt, kan vi vise til tusenvis av programmer som fungerer veldig bra", ifølge Wines webside.

Les mer om Wine på den norske Wikipedia , eller på websiden til Wine .

Enterprise