- Start it-bedrift nå!

- Start it-bedrift nå!

Alle brikker er på plass. Nå er tiden inne for å bli en it-gründer.

Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, mener akkurat nå er et bra tidspunkt for folk å starte nye it-bedrifter på.

- Vi har kommet så langt at it er i flere dimensjoner. Brukerne er avanserte, infrastruktur er overalt og finanskrisen har gjort at folk nå må se nytt på ting, sier han.

Tirsdag arrangerte Microsoft gründerseminar på sitt hovedkontor i Norge, og over 100 folk – enten med gründerplaner, eller allerede med en bedrift i gang, var til stede.

- Det er all mulighet til å starte bedrift nå, sier Merok, og lener seg på en rapport IDC slapp på mandag, der de spår at 400 nye it-bedrifter kommer på plass mellom 2010 til 2013 og at 10.000 nye it-jobber vil besettes i samme tidsperiode.

En annen optimist som holdt foredrag for gründerne, er Peter Hidas fra Gartner. Han peker på at it er samfunnets viktigste infrastruktur, og at behovet for tjenester er voksende.

- Finanskrisen er nå mindre i luften, men det betyr bare at vi snakker mindre om den, sier Hidas, før han på engelsk uttaler:

- It’s never a better time to be in information technology.

K-Wave mot modenhet

SNART MODENT: Ifølge Peter Hidas fra Gartner har it om rundt ti år blitt ferdig utvokst. (Foto: Leif Martin Kirknes)

Ifølge Hidas befinner vi oss nå i slutten av modningstiden for it om man følger Sigmoids K-Wave-kurve. It blir mer og mer lik andre bransjer, og Gartner omtaler tiden vi er i som «tjenesteindustrialiseringens tiår».

- Dere som vil etablere dere de neste ti årene vil være i modenhetsstadiet, det siste trinnet før voksen tilstand, sier han, og trekker frem nettskyene som eksempel på industrialisering.

Hidas råder gründere til å ta hensyn til det faktum at it i større og større grad går mot hyllevaretankegang.

- Skal vi elske det eller hate at it-verdenen blir industrialisert? Jeg vet at mange ser på it som en kunstart. Men det spiller ingen rolle hva man synes. Utviklingen går sin gang uansett. Man kan likeså godt elske det. La oss se positivt på det, sier han.

Kan søke støtte

Alliance Venture er et selskap som spytter inn midler i selskaper som er helt i startgropa via såkalte såkornfond. Erling Martmann-Moe forklarer hva som skal til for å få støtte:

- Det må være snakk om en teknologikjerne, altså i utgangspunktet ikke tjenester. Og det må ha internasjonalt potensial, sier han.

- Vi er ute etter noe unikt og beskyttbart, og det må være interesse i markedet. I tillegg vektlegger vi bruk av «soft money» - som ulike stipender, og vil ha selskaper som gjør noe ikke Microsoft gjør.

På spørsmål fra salen om hva Alliance Venture tenker om åpen kildekode-prosjekter, sa Martmann-Moe:

- Vi vil kun støtte prosjekter som har beskyttet teknologi. Åpen kildekode-prosjekter pleier å ende opp som konsulentselskaper.

Se eksempler på bedrifter som har fått støtte, og andre som har kommet godt ut av finanskrisen. Les videre på neste side!

Les om:

Enterprise