Stor vekst for store maskiner

Stor vekst for store maskiner

Etter å ha blitt dømt nord og ned på 1990-tallet, er stormaskiner fra IBM igjen big business. I fjor var veksten 25 prosent.

FAKTA OM SYSTEM Z

Utviklet seg fra System/360 som ble annonsert i april 1964

64-bits arkitektur

Støtter operativsystem som z/OS, z/VSE, z/Linux og z/VM hypervisor

System z9 Business Class er nyeste medlem av System z-familien

OSLO/MONTPELLIER: Er stormaskiner noe gammelt ræl som burde vært avgått med døden for lenge siden? Eller har teknologien fortsatt livets rett? Det er ikke mange år siden forståsegpåere i it-bransjen konkluderte med at stormaskinens siste time var kommet. Skraphaugen var neste stopp. Ansvarlig redaktør for InfoWeek, Stewart Alsop, spådde eksempelvis i 1991 at den siste stormaskinen kom til å bli koblet fra innen 1996. Kravene til både kjøling og omgivelser var blitt for store, og interessen for IBMs stormaskiner falt kraftig.

- Vi mistet litt fokus og tillot oss selv å bli for komfortable, innrømmer Ray Jones, visepresident for System z-programvare på verdensbasis, overfor Computerworld.

Men så skjedde det noe. Den 40 år gamle dinosauren våknet til liv og salgskurven pekte igjen oppover. Tall fra analyseselskapet Gartner underbygger renessansen. System z, tidligere kjent som zSeries, opplevde en omsetningsvekst på nesten 25 prosent fra tredje kvartal i 2005 til tilsvarende periode i fjor.

LES OGSÅ: - Stormaskiner billigere enn Linux

Store investeringer

Jones tok over spakene for seks år siden, og har jobbet med å rekonstruere programvaren for å gjøre den åpnere og lettere tilgjengelig. Årsaken var klager fra kundene om at programvaren var for gammel og for kronglete å bruke. Operasjonen har blant annet resultert i at 25 prosent av IBM-stormaskinene som selges i dag kjører Linux-applikasjoner.

I tillegg har investeringene innen salg og markedsføring vært betydelige. Salgsapparatet har økt fra 150 personer til over 1000. For å overbevise kundene om at investeringen i en stormaskin lønner seg i det lange løp, fokuseres det på sikkerhet, skalerbarhet og SOA. IBM spår at minst halvparten av stormaskinkundene vil være involvert i java-relaterte SOA-prosjekter innen utgangen av året.

Et annet salgsargument er virtualisering via hypervisoren z/VM, for å kjøre tusenvis av virtuelle Linux-maskiner på én stormaskin. Selskapet har også inngått omfattende samarbeid med både SAP og Oracle, blant annet rundt markedsføring av Oracles Linux-løsninger til stormaskin. Analyseselskapet IDC konkluderte med at avtalen hadde positiv virkning for begge parter.

Bank og finans

Stormaskiner er imidlertid ikke for alle. Vi snakker tross alt om investeringer som fort når 20 millioner kroner, og en forutsetning for at det skal lønne seg er at maskinen behandler enorme mengder data alene.

Markedet for stormaskiner i Norge er relativt begrenset. IBM har mellom 20 og 30 kunder på stormaskin her til lands, hvorav EDB og Ergo Group er de største brukerne. Ifølge Åke Wiberg, ansvarlig for System z-salg i Norden, dominerer Bank- og forsikringsinstitusjoner kundebasen. Dette skyldes først og fremst høy oppetid og sikring mot innbrudd, mener han.

- Vi har enda ikke opplevd at stormaskinene har blitt hacket, sier Wiberg.

LES OGSÅ: - Bankene bruker steinalderkode

Utdanner mange

Som et ledd i IBMs prosess med å dyrke frem nye System z-eksperter, har utdanning stått sentralt. Selskapet har fått i gang samarbeid med et hundretalls undervisningsinstitusjoner rundt i verden, hvor det tilbys opp til 17 ulike kurs i stormaskineri.

Målet var å utdanne 20 000 innen 2010. Nå er altså antallet allerede oppe i 27 000, skal vi tro teknologidirektør for System z, Michael Bliss.

- Skolene blir interesserte når de ser at det faktisk er store karrieremuligheter innen stormaskiner, forklarer han.

I forbindelse med selskapets akademiske initiativ arrangeres også egne studentkonkurranser i håndtering av stormaskiner. Norden vil snart få sin første konkurranse.

God respons

Høgskolen i Oslo er en av undervisningsinstitusjonene som samarbeider med IBM rundt stormaskinkurs. Opplæringen inngår som en del av masterstudiet i nettverk og systemadministrasjon. I løpet av tre år har et 20-talls studenter vært gjennom programmet. Responsen har vært svær god, forteller professor Mark Burgess.

- Tilbakemeldingen er at dette er et av de mest spennende kursene ved studiet, sier han til Computerworld.

Enterprise