Større omsetning per kunde

Større omsetning per kunde

PROFIL: Mer ut av hver kunde og forsiktig vekst har vært strategien til JOB Data som nå nesten dobler staben.

I et år der mange bedrifter fikk kjørt seg kunne de ansatte i Job Data smile. I 2008 opplevde selskapet en omsetningsvekst på 33,3 prosent fra året før, en økning fra 12 millioner kroner i 2007 til 16 millioner i 2008. Overskuddet økte også, til en million kroner sammenliknet med 300 000 kroner året før.

Det har ført til at bemanningen til det lille selskapet har vokst. I begynnelsen av desember fikk de to nye heltidsansatte - foruten en ny konsulent kom Lars-Gunnar With inn som daglig leder. Han har vært med fra oppstarten av bedriften sommeren 2004, men da bare som styreformann.

- Jeg var med i starten som en sparringspartner, og det var et ønske etter mange år i bransjen å skape noe basert på sine egne tanker og egne ideer. Det var mange som sa at det kom til å bli vanskelig i 2004, med mange tilbydere og intens konkurranse. Men i seg selv er ikke det noe hinder for å lykkes - du kan fint starte en klesbutikk og lykkes, det handler bare om å gjøre ting litt bedre, så vokser du på bekostning av de som er litt under gjennomsnittet, sier han.

- Vi skal ikke påberope oss å ha lagt noe columbi egg, men etter mange år i bransjen har vi plukket opp mye. Til syvende og sist går dette på nokså enkle ting. Være litt flinkere hele tiden.

Konsulentvirksomhet skaffet kunder

Det gode resultatet i 2008 er i følge With et resultat av langsiktig jobbing og utvidelse av kompetanseområdet.

- Vi har sådd frø i noen år. Vi startet opp i 2004 og har jobbet sakte men sikkert. I 2007 bestemte vi oss for å begynne med konsulentvirksomhet, at vi skulle gjøre mer enn bare å pushe bokser. Og det fikk vi veldig positive tilbakemeldinger på, at vi kunne tilby installasjon, vedlikehold og drift, sier han.

Mange av kundene til Job Data er små og mellomstore bedrifter uten egen it-avdeling.

- Det sier seg selv at det er enklere å ringe ett nummer. Internt har vi konkludert med at det er mye av årsaken til veksten. Vi knytter kundene tettere til oss. Det ga ganske umiddelbare resultater.

- I form av flere kunder?

- Både og. Vi har fått flere kunder, men vi har også fått større omsetning per kunde. Det har blitt en one stop shop, som det så fint heter.

Konservativ strategi

Etter det gode året var Job Data svært spente på 2009. De budsjetterte med nullvekst, og ifølge With ligger dette an til å slå til.

- Vi har vekstambisjoner, men vekst i seg selv er ikke noe mål. Vi tar det heller sakte men sikkert eller stein for stein, for å bruke det uttrykket. Soliditet og trygghet er blitt et mantra for mange, og det har vi tenkt hele tida. Vi driver ikke med lånefinansiering. Vi tjener penger før vi kan bruke dem, og det var en stor fordel da finanskrisa kom. At vi ikke hadde bygget en struktur som var avhengig av kontinuerlig vekst for å holde seg gående, sier han.

- Som personer er vi ikke så konservative, men strategien vår er det.

Kunnskapsrike kunder

Utfordringene videre, både for Job Data og markedet generelt, er ifølge Lars-Gunnar With de stadig mer kunnskapsrike kundene.

- Det er nye ting de trenger hjelp til. Jeg husker før - da en bedrift skulle kjøpe laserskriver ble det satt ned en prosjektgruppe, folk kunne ingenting. I dag bestiller gjerne økonomisjefen den selv på en nettbutikk og installerer på egen hånd. I dette ligger utfordringen, og vi er veldig spente på hvordan utviklingen går videre.

- Vi må skape en verdi for kunder som kan mye selv, og i konkurranse med nettbutikkers aggressive priser. Vi kan ikke konkurrere med marginer på fem prosent. Vi må gi kunden gode grunner til å betale litt mer, sier han.

Les om:

Enterprise