Styr Linux-spill med Nintendo-kontroller

Styr Linux-spill med Nintendo-kontroller

Ny Linux-kjerne støtter Nintendo Wii-håndkontroller.

Linus Torvalds har sluppet en ny versjon av Linux-kjernen. For første gang har Linux fått en kjernedriver som gjør det mulig å benytte den håndholdte bevegelses-baserte kontrollenheten for Nintendo Wii, melder amerikanske PC World .

Dette innebærer at det nå kan utvikles Linux-spill og -programmer som kan styres ved hjelp av Nintendo Wii-kontrollenheten.

Løsningen er aktuell blant annet for dem som ønsker å plassere en pc i underholdningssenteret i stua der man fra før har en Nintendo Wii-maskin -- eller hvis man har en Nintendo Wii-boks som bare står og støver ned.

Støtter OpenRISC

Blant forbedringene i Linux 3.1 er forøvrig bedre støtte for virtualisering og støtte for prosessorarkitekturen OpenRISC, som er i fremgang, ifølge amerikanske PC World. 3.0-versjonen av Linux-kjernen kom i sommer.

Forbedringene i 3.1-versjonen dreier seg ellers blant annet om bedre støtte for Intels Ivy Bridge-brikkesett.

Linux 3.1-kjernen har også fått utvidet støtten for grafikkdrivere, noe som blant annet innebærer forbedrede muligheter for rendring av 3D-bilder.

Finnen Linus Torvalds er kjent som mannen som i sin tid tok initiativet til å utvikle Linux-kjernen basert på åpen kildekode og er fortsatt koordinator for prosjektet.

Torvalds lanserte den nye kjerne-versjonen under en sikkerhetssesjon på Kernel Summit-konferansen i Praha nylig.

Bedre virtualisering

Linux 3.1 støtter koblet virtualisering via KVM (Kernel-based Virtual Machine). Funksjonen er basert på AMDs Nested VMX og gjør det mulig å kjøre en virtuell maskin inne i en annen virtuell maskin.

Dette er også den første Linux-kjernen som gjør det mulig for Xen-baserte maskiner å få direkte tilgang til enheter på PCI-bussen, noe som tidligere krevde en patch.

3.1-versjonen er også den første som kan kjøres på 32-bits OpenRISC 1000-prosessorfamilien. OpenRISC er et frivillig prosjekt som har til hensikt å designe en prosessorarkitektur basert på åpen kildekode.

Med 3.1-versjonen støtter Linux nå også Oracle Sparc-prosessoren, Sparc-T3-serien.

3.1-kjernen er først og fremst myntet på utviklere og foreligger foreløpig ikke i noen Linux-distribusjon. Det er trolig først når 3.2-versjonen kommer at Ubuntu og de andre Linux-distribusjonene vil bli oppdatert.

Enterprise