Sun sliter med finanskrisen

Sun sliter med finanskrisen

Resultatene til Sun Microsystems er ikke noe å skryte av, men Norge er et hyggelig unntak.

Fredag la Sun frem tall for regnskapsåret 2008. Maskin- og programvareprodusenten fikk en omsetning på 13,88 milliarder dollar, noe som er uendret fra året før. I fjerde kvartal falt omsetningen 1,4 prosent til 3,78 milliarder dollar.

Lønnsomheten i selskapet har falt dramatisk. På bunnlinjen bokførte selskapet bare 88 millioner dollar, mot 329 millioner dollar i samme kvartal i fjor. For hele året ble resultatet 403 millioner dollar, mot 473 millioner dollar i 2007.

Finanskrisen

Årsaken til Suns svake tall ligger i den økonomiske krisen som har herjet i USA de siste månedene. Hele 40 prosent av selskapet inntekter kommer fra amerikanske virksomheter, og her har pengestrømmen gått tregt i det siste. I tillegg er mange av Suns kunder i sårbare områder.

- De fleste av våre kunder er aktive innen telekom, finansielle tjenester og offentlig sektor. Det er akkurat de områdene som er rammet av de økonomiske vanskelighetene, sier Suns økonomisjef Michael Lehman til Computerworlds internasjonale nyhetstjeneste.

Sun er fornøyd med utviklingen i eget konsern.

- Vi har det siste året sett betydelige forbedringer på en rekke nøkkeltall i Sun-konsernet. Til tross for disse forbedringene og sterk vekst i flere regioner internasjonalt, påvirker svakere utvikling i USA vår topplinjevekst. Når vi ser fremover, er vi fortsatt trygge på at nyskapning innen åpne standarder vil være en driver for økt bruk av en rekke av våre produkter - fra operativsystemet OpenSolaris og MySQL database til Lustre og ZFS lagringssystem, sier administrerende direktør for Sun-konsernet, Jonathan Schwartz.

Sol i Nord

Sun i Norge har opplevd derimot et sterkt kvartal. Norge er landet som vokser raskest i hele Nord-Europa.

- Sun Microsystems i Norge avslutter et finansielt sett sterkt år med en solid omsetningsvekst. Vi har fremgang innen alle områder men er spesielt fornøyd med en årlig vekst i norske kroner på 18 prosent innen salg av servere og 46 prosent i salg av softwarelisenser, sier Knut Alnæs, administrerende direktør i Sun Norge, i en pressemelding.

Sun offentliggjør ikke egne tall for Norge, men Alnæs mener selskapet har fortsatt den positive trenden fra de tre foregående kvartalene, og at markedet er modent for åpen teknologi.

- Vi opplever at bedrifter og offentlige organisasjoner er opptatt av åpne standarder og åpen kildekode og at Sun i Norge er blitt en etterspurt leverandør. Dette slår positivt ut for hele vår virksomhet i alt fra salg av servere og datalagring til software og tjenester, legger han til.

Enterprise