Superdatamaskin skal avgjøre klimatrussel

Superdatamaskin skal avgjøre klimatrussel

Dagens datamodeller for klimaforskning holder ikke mål. Raske og alvorlige endringer kan komme brått på, mener forsker.

Zhengyu Liu, direktør for Center for Climatic Research ved Universitetet i Wisconsin, ser mot superdatamaskiner for å finne ut om verden står foran plutselige og alvorlige klimaendringer. Ved hjelp av en Cray-maskin med 11 000 prosessorkjerner vil han simulere klimaendringer som har forekommet i løpet av de siste 21 000 årene. Resultatene vil kunne si mye om hvilke endringer vi står overfor, skriver amerikanske Computerworld.

- For å bevise hva som skal skje i fremtiden må vi være sikre på fortiden, sier Liu.

Dette innebærer at han vil speile planetens klimahistorie, og bruke nye modeller til å forutse hvordan en økende mengde drivhusgasser konkret påvirker miljøet.

LES OGSÅ: IKT-Norge lanserer miljøsamarbeid

Med begrepet plutselig endring, mener Liu en endring som forekommer i løpet av et menneskes levetid, slik som vegetasjonskollapsen i Afrika for 5000 år siden, da trærne plutselig døde.

- Plutselige endringer kan forekomme. Dagens datamodeller ser ikke på utviklingen av planetens klima som en sammenhengende begivenhet. Dette hindrer forskere fra å sammenligne ulike tidsperioder for å forstå hvordan det hele henger sammen. De kan ikke simulere plutselige endringer i det hele tatt, sier Liu.

Les om:

Enterprise