Supermaskin skal knekke Jeopardy

Supermaskin skal knekke Jeopardy

IBM utvikler en superdatamaskin som skal være deltaker i spørreprogrammet Jeopardy.

Superdatamaskiner har en mystisk utstråling, og henviser til verdens fremste forskningsinstituter hvor livets hemmeligheter gradvis knekkes med uforståelig store datamengder. Men hittil har underholdningsprogrammet Jeopardy vært litt for komplisert.

Nå jobber IBM med å få en superdatamaskin inn i Jeopardy. Selskapet mener det er den endelige testen for å se hvor langt kunstig intelligens har kommet.

Det høres enklere ut enn det er. Et forholdsvis enkelt konsept som Jeopardy vil for en datamaskin være svært kompleks, og faktisk vanskeligere enn sjakk. IBM regner med å bruke halvannet år til før prosjektet, som går under navnet Watson, er ferdig.

Da skal Watson være i stand til å utfordre de smarteste hoder som deltar i spørrekonkurransen. Jeopardy startet allerede i 1964, og har siden spredt seg til mange land. Også her til lands var gameshowet lenge et populært innslag på TV2.

Det spesielle med programmet er at deltagerne får et svar, som de selv må formulere til det riktige spørsmålet. Dette er en krevende abstraksjon for datamaskiner.

Målet til IBM er at Watson skal greie seg uten noen som helst kontakt med omverdenen, gjennom internett eller på annen måte, og uten hjelp fra mennesker.

Må ikke svare feil

Man skulle kanskje tro at det hele kan løses ved hjelp av et slags Google-søk på en intern database, men det viser seg å være mye mer komplisert enn som så. For å kunne svare, eller lage spørsmålene, må Watson kunne tolke ord og uttrykk, skille mellom ulike informasjonsbiter, og identifisere hva kjernen i oppgaven er.

Og statistikken viser at dersom du vil gå helt til topps i spillet, må du svare riktig på over 85 prosent av spørsmålene.

En annen utfordring for IBMs forskningslaboratorium, er at man får minuspoeng for feil svar i Jeopardy. Det betyr at man ikke bare må finne et svar, men også kunne vurdere hvor sikker man er på at svaret er riktig.

Watson har allerede vært under utvikling i to år, og kan bli en slags oppfølger av Deep Blue, superdatamaskinen som slo verdensmesteren Garri Kasparov i sjakk i 1997.

Watson kommer til å bygge videre på infrastrukturen til Deep Blue/Blue Gene. Watson er den del av IBMs DeepQA-program, hvor mennesklig intelligens etterlignes. Systemet er en del av forskningen på fremtidens business intelligence og informasjonshåndtering, som gjør det mulig for virksomheter å finne riktig informasjon i de enorme datamengdene de produserer.

IBM antar at Watson vil delta i Jeopardy i løpet av 2010.

Her mer om prosjektet på IBMs webside.

Les om:

Enterprise