Supermaskin til Bergen

Supermaskin til Bergen

Universitetet i Bergen får en av de kraftigste datamaskinene i Europa. Hele 50 teraflops yter monsteret fra Cray.

Nærmere bestemt er det en Cray XT4 som vil bli installert ved Bergen senter for beregningsvitenskap til høsten. Der vil den bli brukt til avansert forskning innen marine fag, biologi, klimamodellering, kjemi, fysikk, geovitenskap og anvendt matematikk, skriver Bergens Tidene på websiden sin.

Maskinen er en av de kraftigste i Europa, og har en ytelse på mer enn 50 teraflops. Det vil si 50.000.000.000.000 beregninger per sekund.

Til sammenlikning kan verdens raskeste datamaskin, Blue Gene, operere med opptil 360 teraflops.

- Den nye Cray maskinen vil øke regnekraften som er tilgjengelig for brede forskergrupper med en faktor 100 og den vil muligjøre langt finere modeller og mer omfattende beregninger, sier professor Petter E. Bjørstad, som leder Bergen senter for beregningsvitenskap i en pressemelding.

Maskinen vil også kunne tilby beregningstjenester til forskere ved UiB, andre norske universiteter, og til forskningsinstitutter og industri. I tillegg vil den bli brukt i internasjonale prosjekter, til forskning støttet av EU, og som bidrag ved internasjonalt forskersamarbeid.

Anskaffelsen er et felles prosjekt finansiert av Universitetet i Bergen i partnerskap med Norges Forskningsråd gjennom NOTUR prosjektet, Havforskningsinstituttet og UNIFOB AS.

Maskinen vil antagelig koste rundt 30 millioner kroner.

LES OGSÅ: Nordens tyngste datamaskin er ferdig

Enterprise