Supermaskin til skrivebordet

Supermaskin til skrivebordet

Microsoft og Cray lanserer rimelig supermaskin som får plass på skrivebordet.

Microsoft og Cray har gått sammen om å lage en supermaskin omtrent på størrelse med en vanlig stasjonær pc. CX1 er ifølge de to selskapene en både kompakt og konkurransedyktig supermaskin utviklet med tanke på kunder som jobber med simuleringer og lignende oppgaver som krever mye datakraft.

CX1 kjører med Microsofts operativsystem Windows HPC Server 2008 (High Performance Computing), og vil være klar for salg i løpet av oktober. Prisene starter på relativt voksne 25 000 dollar, eller et stykke i overkant av 150 000 kroner omregnet til norske priser.

Ifølge Kyril Faenov, sjef for Microsofts HPC-avdeling, har kunder innen blant annet finansnæringen, luftfartsindustrien, bilbransjen og vitenskap få valg om de ønsker å kjøre tunge beregninger og simuleringer. De kan velge å gå den tunge veien og kjøre med stormaskiner, eller de kan lage noe på egenhånd.

- Med CX1 får folk en alt-i-ett pakke bestående av både maskin- og programvare som de enkelt kan plassere på skrivebordet og plugge inn i et vanlig vegguttak. Her får du supermaskinytelse i noe som minner om en vanlig pc, sier Faenov.

I strupen på Linux

Microsoft planlegger å lansere Windows HPC Server 2008 i løpet av september. Planen er å gå i direkte konkurranse med Linux og Unix, og levere et operativsystem for høyytelsesapplikasjoner til en relativt rimelig penge. Dette er et område Microsoft tradisjonelt sett ikke har hevdet seg.

Samarbeidet med Cray er ikke eksklusivt, og Microsoft planlegger å utvikle tilsvarende maskiner i samarbeid med andre OEM-produsenter, ifølge Faenov. Noen av disse vil etter alt å dømme bli presentert i løpet av kort tid.

Les om:

Enterprise