Sur ettersmak for søte Apple-tall

Sur ettersmak for søte Apple-tall

Sterkt kvartal, men Apple blir trolig nødt til å endre tallene på grunn av fusk med aksjeopsjoner.

Sterkt salg av Ipod og Macintosh-maskiner ga Apple et nettoresultat på 546 millioner dollar i sitt fjerde kvartal i regnskapsåret 2006. Imidlertid kan Apple bli nødt til å endre på tallene senere, på grunn av en pågående gransking av selskapets aksjeopsjonsprogram.

Kvartalet som ble avsluttet 30. september ga Apple en omsetning på 4,84 milliarder dollar, eller 32,7 milliarder kroner, en økning på 24 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Nettoresultatet er bedret med 27 prosent fra ett år tilbake, da resultatet lå på 430 millioner dollar.

Fortjenesten per aksje var 0,62 dollar, godt over analytikernes estimater som antydet 0,51 dollar.

Apple solgte drøyt 1,6 millioner Macintosher og 8,7 millioner Ipoder i løpet av kvartalet. Det svarer til en vekst for hvert produkt på henholdsvis 35 og 30 prosent. Apples konserndirektør Tim Cook er spesielt fornøyd med at Macintosh selger såpass bra. Han fortalte på resultatpresentasjonen at over halvparten av salget av disse maskinene nå går til førstegangskjøpere.

Ifølge nye tall fra analyseselskapet Gartner har Apple økt sin markedsandel i pc-markedet fra 4,1 til 6,1 prosent, målt mot samme periode i fjor.

Fusk tynger

Men opsjonsfusk kan gi Apple skraper i finanslakken.

Apple opplyser at selskapet sannsynligvis blir nødt å justere tallene som følge av granskingen av et aksjeopsjonsprogram, som kan påføre selskapet betydelige kompensasjonskostnader og utgifter.

I likhet med nær hundre andre amerikanske it-selskaper granskes Apple for tilbakedatering av aksjekurser i sitt opsjonsprogram for ansatte. Ved å fastsette startkursen på et lavt, historisk nivå, sikres ansatte en gunstig kursutvikling. Praksisen har vært utbredt, men er lovstridig, og det pågår omfattende gransking i USA av selskaper som nå må bøte for ulovlighetene.

Les om:

Enterprise