Sverige endrer sitt ja til OOXML

Sverige endrer sitt ja til OOXML

Den svenske OOXML-avstemningen er anullert på grunn av juks.

Det svenske standardiseringsinstituttet (SIS) har besluttet å anullere mandagens avsteming som endte med et ubetinget ja til Office Open XML.

I en pressemelding skriver organisasjonen at de har ”informasjon som peker på at en av deltakerne i avstemningen har deltatt med mer enn én stemme.”

SIS rekker ikke å gjennomføre en ny avstemning før ISO fatter sin endelige beslutning førstkommende søndag, og Sverige vil derfor avstå fra å stemme.

- En av organisasjonene har deltatt med to stemmer. Ettersom spillereglene for avstemningen ikke er fulgt, er den tidligere beslutningen kjent ugyldig, sier SIS-leder Lars Flink til Computer Sweden.

Mandag besluttet det svenske standardiseringsinstituttet SIS at Sverige skal stemme ja til Office Open XML under ISO-avstemningen søndag 2. september.

LES SAKEN HER: Svensk ja til OOXML

Dagen etter ble det kjent at Microsoft lokket svenske partnere med såkalte markedsbidrag for å melde seg inn i SIS og stemme ja til Microsoft-standarden. Mange selskaper meldte seg inn i SIS i siste liten og bidro til å vippe flertallet i Microsofts favør.

LES SAKEN HER: Microsoft lovet motytelser for ja-stemmer

SIS avviser at den sterke kritikken mot Microsofts innflytelse på mandagens avstemning er den egentlige grunnen til at organisasjonen nå ombestemmer seg.

- At veldig mange dukket opp under avstemningen er ikke noe som formelt strider mot reglene, alle er velkomne til å delta. Hver medlemsbedrift kan imidlertid bare delta med én stemme, gjentar Flink.

Norges beslutning offentliggjøres av Standard Norge senere i dag.

Office Open XML

Office Open XML (ofte kalt OOXML eller Open XML) er et xml-basert filformat for elektroniske dokumenter, utviklet av Microsoft for kontorpakken Office 2007. Den private medlemsorganisasjonen ECMA godkjente Open XML som dokumentstandard i desember 2006, og den er for tiden til vurdering hos ISO.

Samtidig er en rekke nasjonale myndigheter, blant annet Norge, i ferd med å bestemme seg for hvilke it-standarder som skal gjøres obligatoriske i offentlig sektor. Dersom Open XML skal bli en del av de nasjonale standardkatalogene må den trolig få et ISO-stempel. Motstanderne av Open XML foretrekker gjerne standarden Open Document Format (ODF), som allerede er godkjent av ISO.

Les om:

Enterprise