Telenor kutter i Norge

Telenor kutter i Norge

Telenors leverer svakere kvartalsresultater enn ventet, og den skuffende utviklingen fører til kostnadskutt på en halv milliard kroner i Norge .

Telenors driftsinntekter endte på 23,7 milliarder kroner i fjerde kvartal, 800 millioner kroner lavere enn på samme tid i fjor. Driftsresultatet er ned nesten 600 millioner kroner.

Den norske mobilvirksomheten leverer skuffende tall, og konsernsjef Jan Fredrik Baksaas varsler innsparinger. Driftsresultatet for den norske mobilvirksomheten er nesten 300 millioner kroner lavere enn i fjerde kvartal 2006. Konsekvensen blir å redusere operasjonskostnadene med 500 millioner kroner brutto i løpet av 2008.

- I Norge er vi skuffet over utviklingen til vår mobiloperasjon i dette kvartalet. Den nåværende kostnadsbasen er ikke bærekraftig i dagens konkurranseutsatte marked, og vi vil implementere kostnadseffektiviserende tiltak i 2008, sier Baksaas i resultatpresentasjonen.

LES OGSÅ: - Sms 400 ganger dyrere enn mobil epost

Den svake utviklingen var ikke uventet, men det er ikke bare mørke skyer på himmelen for Telenor. Selskapet er rangert som verdens syvende største mobiloperatør med til sammen 143 millioner abonnement i sine mobilvirksomheter, og selskapet fikk 30 millioner nye abonnement bare i 2007.

- I 2007 fortsatte vi å levere høy underliggende inntektsvekst og opprettholdt våre markedsposisjoner, til tross for utfordrende forretningsforhold i flere av våre virksomheter, sier Baksaas.

Telenor oppleverer fortsatt høy kundevekst i Asia, spesielt i Pakistan som imponerte med to millioner nye abonnement i fjerde kvartal.

Også Øst-Europa leverer gode nyheter. I november ble den siste gjenværende forføyningen mot Kyivstar hevet, og den finansielle informasjonen bekrefter Telenors tidligere estimater for selskapet. For konsernet sett under ett økte driftsinntektene med ti prosent sammenlignet med i fjor dersom man tar med tallene fra Kyivstar.

- I fjerde kvartal fortsatte Kyivstar sin imponerende utvikling med høy inntekstvekst kombinert med solid EBITDA- og kontantstrømsmargin, sier Baksaas.

LES OGSÅ: Svenske blir Telenor-sjef

Telenor forventer lavere omsetningsvekst neste år, hvis man inkluderer tallene fra Kyivstar.

- Basert på dagens selskapsstruktur forventer vi en omsetningsvekst fem prosent neste år, og en EBITDA-margin på over 31 prosent, heter det i kvartalsrapporten.

EBITDA-marginen var 32,8 prosent i fjerde kvartal 2007, og 33,4 prosent i fjerde kvartal 2006.

Telenor

Tall i millioner kroner

Q4 2007

Q4 2006

Omsetning

23 737

24 535

Driftsresultat

3 391

3 980

Resultat før skatt

7 239

5 902

Enterprise