Teraflop-ytelse med én CPU

Teraflop-ytelse med én CPU

Intel har annonsert en ny arkitektur for superdatamaskiner.

«Knights Corner» er en co-prosessor med 50 kjerner som kan levere en vedvarende ytelse på over en teraflop. Dette er den første kommersielle prosessoren basert på Intel sin nye «Many Integrated Core» (MIC)-arkitektur.

«Knights Corner» vil bli produsert med Intel sin 3-D Tri-Gate teknologi i 22 nm. Produktet er tilpasset en ekstrem grad av parallellisering samtidig som det er kompatibelt med eksisterende x86 metodikk og verktøy.

Ifølge Rajeeb Hazra i Intel er «Knights Corner» unik siden den blir tilgjengeliggjort som en egen fullt funksjonell node, som om den var en egen datamaskin som kjører sin egen Linux-variant. Dette er ulikt tradisjonelle co-prosessorer.

Intel leverte sin første superdatamaskin («ASCI RED») med teraflopytelse i 1997. Den var basert på 9680 Pentium Pro prosessorer. Den samme ytelsen kan nå leveres med en enkelt CPU.

Intel MIC sin evne til å kjøre eksisterende x86-basert kode vil gjøre det raskere og billigere å bruke denne arkitekturen for eksisterende applikasjoner. Ser vi på TOP500-listen av datamaskiner, kjører mange av disse delvis GPU-akselererte løsninger. Nykommeren Fujitsu «K Computer» topper nå listen og er basert på SPARC.

Les om:

Enterprise