TEST: Hvor bra er Snow Leopard Server?

TEST: Hvor bra er Snow Leopard Server?

Den nyeste versjonen av Apples server-programvare er både raskere og penere.

Raskere og penere. Det er konklusjonen som vår søsterpublikasjon Nettverk & Kommunikasjon kom frem til i en testomtale av den nyeste versjonen av Apples server-programvare.

Mac OS X Server versjon 10.6 Snow Leopard er den nyeste versjonen av Apples serverprogramvare for Mac-nettverk. Siden Apple kom over på ny operativsystem-struktur rundt årtusenskiftet, har selskapet brukt kattedyr-navn i markedsføringen, og da versjon 10.6 av Mac OS X kom på markedet høsten 2009, var det snøleopardens tur. Før det har vi hatt Cheetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger og Leopard som OS-navn og enkelte andre navn på server-versjonene. (Hittil har vi ventet forgjeves på Norsk Skogkatt...)

Man kan for ordens skyld kjøre Apples serverprogramvare på alle nyere Mac-er med Intel-prosessor. Apple tilbyr dessuten egen tjener-maskinvare: Xserve, som er basert på Intel Xeon-prosessorer og som koster fra rundt 25 000 kroner. Da er serverprogramvaren inkludert. Xserve kan bygges ut til opptil seks terabyte lagringsplass i én 1U-pakke –U er et standardmål for montering av nettverkstjenere i hyller (rack units), og 1U tilsvarer en høyde på 1,75 tommer (44,45 mm).

Kloke valg

Amerikanske Network World har testet Snow Leopard Server for Nettverk & Kommunikasjon og fastslår at versjonen byr på forbedret ytelse og nye applikasjoner med fokus på samarbeidsløsninger og innholdsdeling. Den nye installasjonsrutinen gir som regel kloke valg når man benytter standardoppsettene som foreslås.

I testen ble det installert Address Book Server, oppdatert Mail, en ny Mobile Access Server, Wiki-tjenesten, en iCal-server for felles kalenderfunksjoner, iChat-server for tale- og videokonferanser, fildeling og en backuptjener som var en oppdatering til Apples Time Machine-programvare. Time Machine er en brukervennlig, automatisk løsning for sikkerhetskopiering som er populær blant Mac-brukere.

Oppdateringen fra Leopard- til Snow Leopard-versjonen av Apples tjenerprogramvare krevde lite innstillingsarbeid når det gjelder å konfigurere tjenester, brukere og grupper, ble det fastslått i testen. Snow Leopard Server byr på tøffe passord-policy-er, noe som er positivt, men i testomtalen ble det kritisert at administratorpassord kan være svakt som standard.

Blant de nye applikasjonene merket testerne seg iPhone Configuration-verktøyet, som gjør at man kan administrere og synkronisere en hel flåte av iPhone-er i bedriften. Applikasjonen fungerer beklageligvis ikke med andre operativsystemer for mobiltelefoner, men tredjeparts utviklere kan muligens tilby dette i fremtiden. – Uansett er dette første gang en utvikler av operativsystemer har gitt mye oppmerksomhet til flåten av mobiltelefoner hvis vi ser bort ra RIMs BlackBerry-servere, heter det i testomtalen.

I testen får Snow Leopard Server følgende delkarakter:

  • Installasjon/integrasjon 4,5
  • Ytelse 4,0
  • Administrasjon 4,0
  • Administrasjon 4,0
  • Sikkerhet 3,5

Poengnøkkelen er for ordens skyld ikke basert på seks terningkast, slik vi vanligvis bruker det her i Macworld, men basert på fem trinn: 5: Eksepsjonell, 4: Veldig bra, 3: Gjennomsnittlig, 2: Under gjennomsnittet og 1: Langt under gjennomsnittet.

Enterprise