Test: Lotus Symphony 1: Bare nok en kontorpakke?

Test: Lotus Symphony 1: Bare nok en kontorpakke?

Etter lengre tid med utvikling og testing, er Lotus Symphony klar i en endelig versjon. Spørsmålet er hva vi skal med en kontorpakke til.

Markedet for kontorpakker har lenge vært dominert av kampen mellom Microsoft Office og Openoffice.org (Oo). Mange andre selskaper og organisasjoner har forsøkt å blande seg inn i duellen, uten å lykkes. Vi har alltid sittet igjen med de to nevnte alternativene. Og det eneste vi kan si så langt, uavhengig av hvilken pakke du foretrekker, er at den harde konkurransen mellom disse har kommet oss brukere til gode.

Mot slutten av fjoråret begynte ryktene om en ny kontorpakke med it-giganten IBM i ryggen å florere. Det viste seg raskt at det var hold i ryktene, og rundt juletider ble den beta 3 av Lotus Symphony lagt ut for nedlasting.

Og i årets første utgave av PC World Norge, tittet vi nærmere på pakken. Vi ble ikke direkte imponert over det vi så. Dårlig ytelse, få funksjoner og manglende oversettinger var bare noe av det vi mente plaget kontorpakken. Ettersom pakken var i beta, ønsket vi å være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner inntil en endelig versjon forelå. Nå er den imidlertid her. Dette er hva du får i Lotus Symphony 1.

Hvorfor så gammel?

Lotus Symphony er som kanskje mange har fått med seg, basert på kildekoden til Oo 1.1.4. Det har skjedd mildt sagt mye siden denne versjonen ble lansert. Blant annet en komplett omskriving av kildekoden. IBM har egentlig ikke begrunnet hvorfor selskapet tok utgangspunkt i nøyaktig denne utgaven av Oo, men onde tunger vil ha det til at det er fordi Oo 1.1.4 er lisensiert under både SISSL og LGPL – noe åpner for at IBM ikke er forpliktet til å frigi kode som selskapet utvikler til Symphony. Det kan nevnes at IBM har valgt en proprietær lisensieringsmodell for sin nye kontorpakke – uten at det trenger å bety verdens undergang.

Ulempen med å basere kildekoden på Oo 1.1.4 er blant annet dårligere ytelse og ikke minst manglende funksjonalitet. Dette skaper også en del problemer i forbindelse med kompatibilitet knyttet til tilleggsmoduler som er utviklet utelukkende for Oo 2 eller senere.

Hemmeligheten ligger i brukergrensesnittet

Joda, brukergrensesnittet er bedre og kanskje mer moderne enn Oo 2.4, men man tar likevel flere skritt tilbake hvis man bytter til Lotus Symphony.

Etter å ha lest forrige avsnitt, spør du deg selv sikkert følgende spørsmål: hvis Symphony er basert på Oo, hva er det som skiller disse to pakkene fra hverandre?

Svaret er: brukergrensesnittet. IBM har forsøkt å trekke sin Lotus Notes/Workplace-filosofi inn i utformingen av brukergrensesnittet til Lotus Symphony. Og det har de faktisk lykkes godt med. Vi mener at det er spesielt for førstegangs brukere av en kontorpakke at IBM klarer å treffe spikeren på hodet. Brukergrensesnittet er både penere og renere. Det er ikke nedlesset av mange funksjoner som kan forvirre brukeren. De funksjonene en gjennomsnittlig bruker er alltid lett tilgjengelig. Men for en hardnakket tilhenger av den klassiske Office-verktøylinjen, er det en lidelse.

IBM har tydelig latt seg inspirere av suksessen som arkfaner har hatt i nettlesere, og har implementert dette i Symphony-pakken. Dette er noe vi mener fungerer godt. Det eneste som er betenkelig med denne løsningen, er at dersom et dokument krasjer, følger de andre dokumentene med.

Tekstbehandling med Symphony Documents

Den hyggelig nyheten siden vi sist gang testet Symphony, er at pakken er blitt oversatt til norsk. For å få full støtte for norsk stavekontroll i tekstbehandlingsprogrammet Documents, er man nødt til å laste ned en ekstra språkpakke. Denne pakkefilen er på omtrent 10 MB og installeres gjennom en enkel og grei veiviser akkurat som i Oo.

Brukergrensesnittet skinner virkelig under dette programmet. Det enkle og brukervennlige sidepanelet til høyre sørger for at man har full kontroll på tekstdokumentet man skriver. En god del bedre enn i Oo og Office 2003, men ikke bedre enn Office 2007.

Visning av tekst er heller ikke av det beste slaget. På vår lcd-skjerm ble teksten litt uklar sammenliknet med Oo 2.4 og Office 2003/2007. Det er godt mulig at teksten ser skarpere ut på en gammel crt-skjerm, men med tanke på at de aller fleste forhåpentligvis har oppgradert til nye flatskjermer, er det litt urovekkende hvis andre også plages av det samme.

Documents lagrer dokumenter i .odt som standard, men støtte for å lagre tekstdokumenter i Word 97/2003/XP-format er også støttet. Vi opplevde omtrent ingen kompatibilitetsproblemer under Documents.

Litt forvirrende regneark med Symphony Spreadsheet

Vi skrøt innledningsvis av brukergrensesnittet i Lotus Symphony – men når kanskje en begrensning i regnearkprogrammet Spreadsheet. Vi mener at det er litt frustrerende å velge formler og verktøy på den måten det er lagt opp til i Symphony. Verktøyene blir skjult, noe som medfører til mye leting etter helt elementære funksjoner som for eksempel generering av diagrammer.

Da vi forsøkte å importere et mer komplekst regneark som vi i redaksjonen bruker i forbindelse med kalkulering av testresultater ved gjennomføring av større tester, var Spreadsheet raskt ute med å fortelle oss at ikke alle funksjoner i dette regnearket var støttet. Et problem vi ikke opplevde i Oo 2.4.

Et annet element i forhold til regnearkprogrammer er at det utvikles mange tilleggsmoduler for å utvide funksjonaliteten. Vi er slettes ikke sikre på hvor gode enkelte moduler er til å støtte Spreadsheet, ettersom det er basert på gammel Oo-kode. Er du en avansert bruker bør du styre unna Spreadsheet.

Enkle presentasjoner med Symphony Presentations

Å jobbe med store bilder i Lotus Symphony Presentations kan sette tålmodigheten på prøve.

Presentations er et bra og enkelt presentasjonsverktøy. Det er ikke av det mest avanserte slaget, men man får frem poenget. Men det er mange ting som irriterer. Et eksempel er støtten for å åpne lysbilder som er laget i Microsoft Powerpoint. Vi opplevde ikke en eneste gang å åpne et Powerpoint-dokument uten å få beskjed om at Presentations ikke kunne åpne dokumentet riktig. Selv de aller enkleste filene virket å provosere Presentations.

I beta-utgaven var ytelsen til Symphony elendig. Selv om ytelsen er blitt noe bedre, er det fortsatt et problem. Dette gjør at Presentations til et program for tålmodige sjeler. Innlasting av større presentasjoner tar så lang tid at Windows Vista tror at applikasjonen har sluttet å virke, og merker toppen av programvinduet med (svarer ikke). Noen ganger lurte vi på om ikke alternativer på web ikke hadde gjort en like bra jobb. Som man kanskje også skjønner, er innsetting av større bilder og video dødfødt.

Presentations er etter vår mening det svakeste leddet i hele Symphony-pakken. Det er faktisk forbigått av minst et par presentasjonsverktøy som man finner på web.

Hva fremtiden holder

I skrivende stund er siste versjon av OpenOffice.org 2.4.1. I tillegg kan det opplyses at versjon 3 av OpenOffice.org har en foreløpig lanseringstidspunkt i løpet høsten en gang.

IBM har uttalt at selskapet muligens vil basere Lotus Symphony 2 på kildekoden til OpenOffice.org 2. Nyhetene man kan vente i den kommende versjonen er inkludering av nye applikasjoner for database, formler og tegning av diagrammer.

Det er ikke klart når Symphony 2 skal lanseres, men trolig en stund etter at OpenOffice.org har lansert den tredje versjonen av den kjente kontorpakken. Lotus Symphony vil i beste fall være à jour med Oo en gang i løpet av 2009/2010.

Konklusjon

Det har ikke skjedd de store forandringene med pakken siden sist vi testet den. Ytelsen er blitt noe bedre, men er fortsatt ikke god nok. Pakken har også blitt oversatt til norsk. Per i dag virker Lotus Symphony mer som enn drakt eller et tema til Oo fremfor et selvstendig produkt. Vi ser ingen grunn til å anbefale pakken fremfor Oo. Sistnevnte er helt overlegen på så godt som alle områder, med mindre man virkelig mener at brukergrensesnittet til Symphony er så mye bedre at man blir mer produktiv av det.

I en tidsalder der stadig flere applikasjoner flyttes over på web, virker det som både bortkastet tid og ressurser på å utvikle forrige generasjons kontorpakke. Vi hadde heller sett at IBM hadde brukt noe av sin spisskompetanse på å utvikle en web-basert kontorpakke som også kan brukes når man ikke var koblet til nett. Alt tyder på at det er det som er fremtiden.

Bruk tiden på familien, kjæresten eller til å rydde på loftet. Bare ikke bruk den på Lotus Symphony.

Lotus Symphony 1

Pris: Gratis
Internett: symphony.lotus.com

Pluss: Gratis, plattformuavhengig, penere og til dels bedre brukergrensesnitt enn OpenOffice.org.

Minus:Tregt, mangel på funksjonalitet, trenger vi egentlig en OpenOffice.org-klone?

Enterprise