TEST: Mac mini – ypperlig server i småbedrifter

Liten, men nyttig nettverksløsning for småbedrifter med fokus på Mac.

Publisert Sist oppdatert

Mac mini med Snow Leopard Server ser ikke ut som noe seriøst nettverksprodukt, men under det beskjedne ytre skjuler det seg en særdeles nyttig nettverksløsning for småbedrifter.

Dette fastslår vår søsterpublikasjon Macworld USA etter å ha testet den nyeste versjonen av Mac mini med Snow Leopard Server. Dette er en spesialversjon av Apples minste stasjonære pc, Mac mini.

Mac mini, som kom i ny utgave i juni i fjor, så dagens lys i 2005, lansert med særlig tanke på Windows-brukere som ønsket å bli kjent med Mac-systemet uten å måtte grave for dypt i lommeboka. Man kunne kjøpe Mac mini-boksen og koble det til det man måtte ha fra før av skjermer, usb-mus og usb-tastaturer, og så var man i gang med å kjøre Mac OS.

Mac mini har vært en rimelig vellykket maskin og kjøpes gjerne som en forholdsvis rimelig hjemme-pc for brukere som ikke er altfor kravstore på ytelse – startprisen i dag er 5990 kroner inklusive mva. Formfaktoren gjør at den også egner seg utmerket som mediesenter i stua, der den kan fjernstyres fra stuebordet med trådløs mus og trådløst tastatur.

To disker

I nettverksversjonen av Mac mini er den interne cd/dvd-stasjonen fjernet og erstattet med en ekstra disk, slik at den lille maskinen har to harddisker på 500 gigabyte hver med en diskhastighet på 7200 o/min.

I stedet for det vanlige Mac-operativsystemet, Mac OS X Snow Leopard, kommer enheten med server-versjonen, Snow Leopard Server.

Apple markedsfører Mac mini med Show Leopard Server mot småbedrifter og nevner som eksempler: butikker, legekontorer, advokatkontorer, skoler og designstudioer.

Sammenlignet med Apples profesjonelle server, Xserve, er server-versjonen av Mac mini ganske spinkle greier: 2,66 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 4 GB internminne, to stk. 500 GB-disker, en gigabit Ethernet-port, en FireWire 800-port, en HDMI-port, en MiniDisplay-port, fire usb-porter, en sd-kortplass og integrert Nvidia GeForce 320M-grafikk.

Xserve er Apples rackmonterte server - et ganske mye dyrere alternativ sammenlignet med Mac mini-løsningen.

– Den er ingen Mac Pro, den er ingen Xserve, men den er ikke unyttig heller, skriver Macworld i testomtalen.

Løsningen mangler noen av elementene du forventer av en server: den har ingen optisk enhet og ingen reservestrømforsyning, og det er dårlig med Ethernet-porter.

Manglene er imidlertid ikke så alvorlige som det kan se ut til ved første øyekast. Du kan få ekstern optisk enhet for noen hundrelapper. Og trenger du dobbelt Ethernet-port, kan du kjøpe en Apple USB Ethernet Adapter for 219 kroner. Du får riktignok maks 100 BASE-T-ytelse, men i en del sammenhenger er det bra nok.

En hendig funksjon er at du kan boote maskinen fra et sd-kort, siden maskinen har sd-kortleser på baksiden. Riktignok er ikke kortleseren designet for å være vanlig boot-enhet, men den kan brukes til det i en nødsituasjon, for eksempel for å reinstallere operativsystemet. Det fungerer utmerket.

En god serverløsning skal ha en masse redundans. Dette betyr at flere enheter jobber parallelt med samme oppgave og speiler hverandre, og skulle den en streike, kan den andre overta. Dette er det dårlig med hvis du ser på muligheten for å skifte ut komponenter i en Mac mini. Her er det ikke store muligheter til å skifte ut den ene disken mens den andre er i full drift, slik det er i et profesjonelt serversystem.

Men Mac mini-serveren er da heller ikke tenkt å skulle erstatte en Mac Pro- eller Xserve-løsning. Det er der hvor disse løsningene er fullstendig «overkill» at Mac mini-serveren kommer inn. Hvis du bare trenger en serverløsning for en liten bedrift med 15 ansatte, beskjedne lagringsbehov, enkel brukeradministrering og litt e-post, er Mac mini-serveren mer enn god nok. Og den er så billig at du kan kjøpe to-tre stykker for prisen av en profesjonell serverløsning. Redundans-problemet løser du altså enkelt ved å kjøpe en ekstra Mac mini med Snow Leopard Server.

Apple-folk har innrømmet overfor Macworld USA at da de lanserte den første versjonen av serverløsning på Mac mini, var det nærmest ment som et eksperiment. Resultatet er imidlertid at Mac mini-serveren er blitt ganske så populær. Nå er den en høyst seriøs serverløsning for småbedrifter – og som booter opp som en fullvoksen 64-bitsmaskin, ikke en blek 32-bitsserver.

Anbefales

Mac mini med Snow Leopard Server er en utmerket nytteserver for de lavere segmentene av SMB-markedet – markedet for små og mellomstore bedrifter. Løsningen kan håndtere de fleste nettverksoppgaver for opptil et par hundre brukere, for eksempel når det gjelder e-post, chat, Open Directory og så videre. Den er også en alt-mulig-server for mindre nettverk med opptil 25 brukere.

For en liten bedrift som ønsker å anskaffe sin første dedikerte server uten å måtte tømme bankkontoen, er dette en ypperlig løsning. Mac mini-serveren bruker lite strøm, lager lite støy, trenger ingen spesiell kjøling og heller ikke noe datarom.

De fleste manglene den har, kan man komme seg rundt, bortsett fra at den ikke kan utstyres med noen reservestrømforsyning.

For hovedmålgruppen er dette en løsning som er så nær det perfekte du få fra Apple i forhold til prisen.

Mac mini Server-versjonen kommer med 4 GB minne som standard, men kan fås med 8 GB for et prispåslag på 2700 kroner. Server-versjonen av Mac mini mangler som sagt intern cd/dvd-stasjon, men kan fås med External Superdrive for 649 kroner i prispåslag.

Man bør også vurdere å kjøpe med programmet Apple Remote Desktop 3.3, som kan fås forhåndsinstallert. Prisen er 2490 kroner for å kunne fjernstyre inntil 10 påloggede systemer og 4490 kroner for ubegrenset antall påloggede systemer. Denne programvaren er vel å merke ikke nødvendig for selve nettverksdriften.

Når det gjelder Xserve har vi tidligere kunnet fortelle at denne serverløsningen kun er tilgjengelig til og med 31. januar. Etter dette er det kun den nye Mac Pro Server eller Mac mini med Snow Leopard Server som gjelder.