Test: Robomow RC306 robotgressklipper

Test: Robomow RC306 robotgressklipper

Først fikk vi startvansker. Klipperen kjørte seg fast i sand, var på vei opp et tre og begikk harikiri. Men så endret alt seg.

I Norge er det engang slik at vi måker snø halvparten av året, og klipper gress i den andre halvparten. Snøen har vi ettehvert kommet til bukt med ved hjelp av snøfresere, men gressklippingen har vært håpløst manuell. Helt til nå.

Robomow RC306 er en helautomatisk gressklipper, beregnet på hager opp til 600 m². Vår testhage var på rundt 120 m², som raskt viste seg å være en lett sak for denne klipperen.

Viktig oppsett

Robot-gressklippere er i utgangspunktet ekstremt enkle å drive, dersom oppsettet har blitt gjort korrekt. Det første man må gjøre er å sette opp soner ved å strekke en liten ledning rundt hagen. RC306 takler opptil tre forskjellige soner, som vil si at man kan legge opp forskjellige soner rundt huset, og gressklipperen vil flytte seg mellom disse. Om det ikke er mulig å legge ledning til disse sonene, si for eksempel over en vei, kan man med ekstrautstyr sette opp en egen sone og manuelt flytte klipperen dit.

Ledningen plugges ned i bakken ved hjelp av medfølgende plastikkplugger. Det er ekstremt viktig at dette gjøres riktig, sidenhele operasjonen er avhengig av at disse ledningene ikke klippes over, og at de ligger godt plassert. Det følger med en linjal for å vise hvor langt unna kanten man skal legge ledningene.

Det følger også med en basestasjon der Robomow trekker seg tilbake for å lade batteriene, samt tilbringe tiden på de dagene den ikke klipper. Denne må også settes opp riktig, og er fra vår erfaring kanskje det vanskeligste å få korrekt. Det kan lønne seg å sette denne opp i skygge, og gjerne under tak om mulig. Gressklipperen er utstyrt med en sikkerhets-PIN, men det kan være greit å ikke ha den fullt synlig.

Når grovjobben er gjort blir det derimot lekende lett. En app hjelper deg å sette opp gressklipperen, som også har et digitalt display som hjelper deg i oppsettet. Her vises også eventuelle feilmeldinger og status. Via robuste knapper på gressklipperen får man også tilgang til alt oppsett, samt muligheten til å forbigå det automatiske klippesystemet.

Du får også en hjemmesentral som sitter innendørs. Denne er koblet til ladestasjonen, og vil vise feilmeldinger samt gi elementær kontroll over klipperen.

Lekende lett

Vi satte vår robomow til å klippe to ganger i uken, og helst på morgenen idet vi drar på jobb. Vi hadde noen startvansker der klipperen kjørte seg fast i sand, var på vei opp et tre og begikk harikiri ved å klippe over sin egen hovedledning før den kom skikkelig i gang med klipperutinene. De gangene den ikke startet til avtalt tid var det på grunn av utslag på regnsensoren som sender gressklipperen tilbake til laderen om det begynner å regne.

Den første klippen var i langt gress, og vi ble positivt overrasket over hvordan Robomow håndterte vår litt late holdning til plenklippen. I vår test-hage var det flere elementer klipperen måtte foholde seg til, som sandkasse, gatelampe, trær og lignende. Som en roomba vil Robomow dulte forsiktig borti, før den snur og finner en annen vei.

Selve klippemønsteret ser vilkårlig ut, men dette er kun for at klipperen skal finne den optimale måten å klippe plenen på. I løpet av en full klipp i vår ghage måtte gressklipperen lades opp en gang før den ble ferdig. I en større hage vil klipperen lade flere ganger i løpet av en sesjon. Vår modell hadde en ladetid på rundt 90 minutter, og vi fikk ca en times klipp ut av dette.

Robomow bruker dermed mye mer tid enn man ellers ville brukt ved å klippe gresset selv, noe som er lett tilgjoivelig når man kan nyte sommerdagen med en kald drink istedenfor å slave på plenen. Klipperen er meget stillegående, vi målte lyden til under 65dB, noe som gjør at den kan kjøres tidlig på dagen uten at man vekker naboene.

RC306 bruker en stålkniv til å klippe, og klipper i full bredde, det vil si helt til kanten av hjulene. Vi ble spesielt imponert over kanklippingen og med et godt forarbeid blir det veldig lite man må klippe manuelt. Finnes det områder man ønske å klippe selv, kan manogså styre gressklipperen via appen. Dette er foreløpig kun tilgjengelig på iOS versjonen, ellers fungerer appen utmerket også på Android.

Konklusjon

Vi vil ikke gi Robomow RC306 en stjernekarakter, av den enkle grunn at vi ikke har testet nok til å sette den opp mot andre robot-gressklippere. Vi kan derimot gi den vår absolutte anbefaling på bakgrunn av andre klippere vi har testet gjennom sommeren. RC306 gjør en imponerende jobb ved hjelp av en rekke sensorer, og plenklippingen har blitt noe man ikke lenger tenker over eller gruer seg til.

Oppsettet er kritisk for suksess, men fører til en god klipp av plenen og en enda mer avslappende sommer. Appen fungerer godt, og det er lite som er mer behagelig enn å sitte i skyggen og starte plenklippen med et par tastetrykk.

Det er kanskje litt latskap inne i bildet, men med de somrene vi har i Norge tar vi imot alt som kan kutte ned på hagearbeid. Og så er det jo en robot du har i hagen da, og det er rett og slett bare kult.

Robomow RC306

http://www.robomow.com/nn-Norway

Pris: 11 990

Pluss: Stillegående, effektiv, let oppsett. Det er en robot!

Minus: Litt dyr, langsom på større hager.

ANBEFALES

Les om:

Enterprise