TEST: Scooba - automatisk vaskehjelp

Mens støvsugeren Roomba tok seg av støvet er storesøster Scooba klar for å vaske gulvene dine. Se video her.

Publisert Sist oppdatert

Svært mange av våre lesere fikk med seg testene vi har kjørt av støvsugerroboten Roomba og den helautomatiske gressklipperen Robomow. Nå har vi ansatt den automatisk vaskemaskinen Scooba, som mer enn gjerne tok på seg jobben med å vaske gulvene våre rene.

Om du er mann, bor i en passe stor leilighet og hater å bruke tid på å gjøre reint havner du midt i målgruppen for vaskeroboten Scooba fra den amerikanske produsenten Irobot. Å eie den er mye kulere enn å leie vaskehjelp, men spørsmålet er selvfølgelig om den gjør en like god jobb.

Ingen robot

Det er feil å kalle Scooba for en vaskerobot. Selv om den av utseende nærmest er identisk som støvsugeren kan ikke Scooba programmeres til å starte gulvvasken av seg selv til bestemte tider.

Hun har heller ingen egen ladestasjon hvor hun kan parkere seg når batteriet er tomt for strøm. Årsaken er ganske enkel. For det første må Scooba fylles opp med vann – og tømmes etter bruk. For det andre er det neppe noen god idé og la en konstruksjon full av vann koble seg selv til og fra strømnettet.

Slik virker den

Scooba har en forholdsvis enkel oppbygning. Konstruksjonen består av et plastkarosseri, en elektromotor, vaskebørste, en solid batteripakke, noen drivhjul, ulike sensorer og en todelt vanntank - en del for rent vann og en del for møkkete vann.

Før bruk fylles det rene kammeret med vann og såpe. Deretter er det bare å slippe Scooba ned på gulvet og trykke på «Clean»-knappen. Den starter vaskejobben umiddelbart ved å kjøre rundt sin egen akse i en stadig større sirkel, helt til den møter motstand. Når den støter på en vegg eller møter et stolbein snur den og kjører en annen retning, så og si helt tilfeldig.

Scooba ikke noen formening om hvor hun er eller hvor hun har kjørt, men en innebygget automatikk sørger for at hun vasker over hele gulvet ved å kjøre på kryss og tvers i et spesielt mønster. Den lave profilen sørger for at hun enkelt kommer til under sofaen, men det er en fordel å flytte vekk løse gjenstander, som leker, sko eller stoler for å få et best mulig resultat.

Videoen viser hvordan Scooba tok seg av vasken i våre kontorlokaler i Oslo. Kanskje på tide å si opp avtalen med vaskepersonalet?

Fyrtårn

Om du har et noenlunde kvadratisk rom adskilt av dørstokker er det enkelt for Scooba å vaske hele gulvet om den får kjøre en stund på kryss og tvers. Har rommet store åpninger, er avlangt, L- formet eller lignende kan du avgrenset området den skal vaske ved hjelp av to medfølgende sensorer. Disse fungerer som en virtuell dør slik at Scooba gjør seg ferdig med et område av gangen.

Bruker du disse sensorene -- eller fyrlykter som produsenten kaller dem – vil du få bedre vaskeresultater, men det krever at du selv er til stede for å flytte sensorene videre.

Scooba har også noen integrerte sensorer som sørger for at hun ikke kjører ned eventuelle trapper eller avsatser.

Scooba består av et plastkarosseri, en elektromotor, batteripakke, noen drivhjul, ulike sensorer og en todelt vanntank.

Se bildegalleri av Scooba her

Scooba kan benyttes på alle vaskbare overflater. Vi har testet den på steingulv, vinyl, parkett, glass(!) og grove tregulv uten problemer.

Det er ikke strengt nødvendig å bruke vaskemiddel. Kun rent vann gir også gode resultater. Det er heller ikke alle overflater som har godt av såpevask, for eksempel kan flisefuger lett bli utsatt for soppangrep. Imidlertid kan det være lurt å ha vaskemiddel i tanken med jevne mellomrom for å hindre lukt.

Mens støvsugeren Roomba forserte både store dørstokker og grove teppekanter holder Scooba en lavere profil langs gulvet. Du trenger dermed ikke være redd for at Scooba skal grise til dyre teppene dine eller kjøre over marssvinet.

Har du et noenlunde tomt rom på rundt 20 kvadratmeter bruker Scooba gjerne en halvtime til førti minutter på å vaske hele gulvet. Er det mye møbler og rot i rommet må du regne med at det går med en del ekstra tid på å jobbe seg rundt disse hindringene. Som med støvsugeren Roomba blir også resultatet best om du rydder skikkelig først.

Batteriet skal holde den gående i ca. to timer, men dette vil variere litt etter underlag og hindringer den støter på. Vi fikk den sjelden til å holde ut lengre enn en halvannen time før den måtte lades. En full opplading skal ta ca. tre timer.

Konklusjon

Selv om vi ikke syntes gulvene våre var spesielt møkkede da vi startet plukket Scooba opp mye dritt. Vannet i resttanken var utrolig møkkete og vitnet om at Scooba gjør en meget god jobb. Som støvsugeren Roomba og gressklipperen Robomow har Scooba gjort nok et hverdagslig gjøremål mye kulere.

Ulempen er bare at Scooba ikke sparer deg for tid - det er heller motsatt. Med mopp og bøtte vasker jeg glatt gulvene hjemme på 15-20 minutter. Scooba bruker minimum 2-3 timer på samme jobben - og jeg måtte være tilstede for å fylle vann, lade og flytte henne rundt.

Scooba lanseres i Norge den 23. oktober.

Irobot Scooba 385

Pris: Ca kr 4 500 inkl. mva.Leverandør: Dinrobot.no

Pluss:Vasker veldig rent. Klager aldri.

Minus: Ikke veldig rask. Trenger alltid litt assistanse.

Se bildegalleri av Scooba her