TEST: Windows Phone 7.5 - Microsofts nye mobil-OS er lansert

TEST: Windows Phone 7.5 - Microsofts nye mobil-OS er lansert

Nå er Windows Phone tilgjengelig i Norge med full funksjonalitet. Vi har testet Microsofts store Windows Phone 7.5-oppdatering.

«Mango» har vært kodenavnet på Microsofts Windows Phone 7.5-oppdatering, som ble lansert i dag, onsdag 28. september, blant annet på PC Worlds konferanse Mobile Trender i Oslo. Det sies at kodenavnet var ment som et lite stikk til Apple, Microsofts største konkurrent på mobilsiden: Mango er nemlig søtere enn epler...

Da Microsoft lanserte Windows Phone 7 i fjor, var det en skuffelse for mange da det ble klart at Norge ikke sto på listen over lanseringsland. Det innebar at selv om det var mulig å få kjøpt Windows Phone-telefoner i Norge, så manglet blant annet tilgang til appbutikken Marketplace og spilltjenesten Xbox Live, og det var heller ikke norsk skjermtastatur. Nye Windows Phone 7.5 er nå lansert også i Norge, og de aller fleste tjenestene vil bli tilgjengelig også for nordmenn. Da denne testomtalen ble skrevet, var den nye versjonen gjort tilgjengelig for utviklere. Det var den vi tok en kikk på, for å finne ut hva som er nytt i 7.5-versjonen av Windows Phone.

Totalt skal det være mer enn 500 små og store endringer her og der, og det er støtte for både norske skjermmenyer og norsk tastatur. Det eneste som ikke er tilgjengelig i Norge, er mulighet til å kjøpe musikk fra Zune Marketplace. Men det er likevel Zune-musikkspilleren som brukes til avspilling av musikk og video, og du kan bruke Zune-programvaren for å synkronisere bilder, musikk og video mellom pc/Mac og mobiltelefonen.

Endelig appbutikk

Selv om det i og for seg ikke er en nyhet for versjon 7.5, vil nok noe av det viktigste for mange være at appbutikken Marketplace med den norske 7.5-lanseringen nå blir tilgjengelig i Norge. Utvalget av apper er dårligere enn på Android og iOS, men det er likevel mye bra å finne. Microsoft har fått med seg mange utviklere, og du finner blant annet noenlunde kjente apper som Facebook, Evernote og Runkeeper. Totalt skal også rundt 80-90 apper fra norske utviklere være på plass.

Det er imidlertid innenfor spill at Windows Phone virkelig briljerer med et godt utvalg av mange veldig gode titler. Mange av de mest populære iPhone-spillene er på plass, som for eksempel Angry Birds, Doodle Jump, Flight Control og Fruit Ninja. I tillegg finner du spill fra blant annet Microsoft Game Studios, Electronic Arts (for eksempel Need for Speed), Sega (for eksempel Sonic the Hedgehog), Namco Bandai, Gameloft og PopCap Games. Spillene du laster ned blir tilgjengelige via den utmerkede Xbox Live-tjenesten, hvor du blant annet kan sammenligne prestasjoner med venner. Har du en Xbox 360, bruker du den samme Xbox Live-kontoen på mobiltelefonen. Etter hvert kommer Microsoft til å lansere mulighet for å kunne spille det samme spillet på flere plattformer samtidig, for eksempel slik at en som sitter på en Windows Phone-mobil kan konkurrere i et billøp med spillere på Xbox 360.

En ting vi liker veldig godt med spilltjenesten, er at du kan prøve spillene gratis før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe dem.

Fleroppgavekjøring

Første versjon av Windows Phone manglet fleroppgavekjøring (multitasking), noe Microsoft fikk ganske mye pepper for. I versjon 7.5 kan du holde inne tilbakeknappen for å få opp en oversikt over de fem siste appene du har kjørt. Appene fryses når de ikke er i bruk, slik at de ikke skal bruke ressurser unødvendig. Nødvendige prosesser kan likevel kjøres i bakgrunnen, for eksempel hvis det er snakk om en app som skal spille musikk.

For at appen skal fortsette der du slapp må den være laget for dette. Du vil derfor se enkelte spill som går tilbake til startskjermen når du prøver å veksle mellom spillet og en annen app. For spill og andre apper som er skrevet for å utnytte de siste mulighetene i Windows Phone, vil imidlertid ikke dette være et problem.

Det er enkelt og kjapt å veksle mellom en av de fem siste appene, men vi kunne kanskje ønsket oss mulighet til å sette flere enn fem apper på pause.

Bedre e-postleser

I Windows Phone 7 kunne du ha mange e-postkontoer, men hver e-postkonto dukket opp som en egen flis («tile») på startskjermen – omtrent som om du skulle hatt en egen app til hver e-postkonto. I versjon 7.5 kan du velge å lenke flere e-postkontoer sammen til én felles innboks. Dette fungerer veldig godt, men vi savner en mulighet til å kunne raskt gå inn i én bestemt innboks i stedet for samleinnboksen. Noen ganger ønsker du å få all e-posten i én innboks, andre ganger vil du bare se e-posten til jobbkontoen eller privatkontoen. E-post fra ulike kontoer er heller ikke fargekodet eller merket på noen måte, og dermed ser du ikke hvilke meldinger som er sendt til hvilken e-postkonto når alle e-postene vises samlet. Men totalt sett synes vi likevel den nye e-postløsningen er blitt veldig god. Det er for øvrig mulig å legge enkelte mapper i e-posten som fliser på startskjermen, slik at du har direkte tilgang til dem derfra.

Mango har for øvrig fått forbedret Exchange-støtte, blant annet med mulighet for søk på Exchange-tjeneren. Det er ellers mulig å flagge meldinger for oppfølging.

Enterprise