Ti grunner til å gå til Linux i 2012

Ti grunner til å gå til Linux i 2012

Det er året for ny Windows, og XP er ute for godt. Når det er tid for bytte, hva med å se på Linux?

Det er tid for endringer i arbeidsflatene. I fjor var tendensen at flere elementer som kom fra mobilverdenen ble lagt inn i arbeidsflaten. Med nøktern respons .

Også Linux-verdenen gjennomgår til tider store endringer, og fjoråret var ikke noe unntak der heller. Men for den som vil ha kontrollen selv over hvor fort en utvikling av arbeidsmiljø skal gå, kommer ikke utenom å prøve Linux.

Men det er ingen tvil om at det kommer endringer i grensesnittet i fullversjons-os-ene, om man nå vil ha dem eller ei. Uavhengig av om man er i Mac- eller Windows-verdenen kan det være på tide å vurdere å bremse litt. Da er svaret Linux. Mange har allerede erfaringer med Linux gjennom Android-telefonen, tv-opptakeren eller trådløsruteren.

Her har du flere grunner til å se på alternativer.

1. Mangfoldig

Kritikere mener at alle Linux-distribusjonene gjør Linux er for fragmentert til å bli tatt på alvor. Det kan imidlertid være den store styrken.

Om man liker det ene eller det andre grensesnittet, så kan man velge mellom klare alternativer som Ubuntu eller Mint. Om man vil har profesjonelle funksjoner, er det Fedora eller SuSE. Om man er i en helt spesifikk bransje, finnes det gjerne en Linux-variant for den. Åpne standarder gir få problemer med å jobbe med andre plattformer.

2. Tilpasses deg

OK, du har din versjon. Men er det noe du ikke liker med grensesnittet? Er det andre verktøy du heller vil bruke? Linux-miljøet tilbyr deg andre grensesnitt eller andre verktøy, og låser deg ikke til å bruke pc-en din på en bestemt måte.

3. Åpen kildekode

Er du ikke fornøyd med hva andre har laget, så kan du se og endre koden til ditt eget ønske og behov. Hjelp og tips er tilgjengelig fra et stort miljø av andre brukere og utviklere for åpen kildekode. Det finnes sikkert en tilpassing som passer deg, om du ikke finner og skriver den selv.

4. Det er gratis og fritt

Joda, du kan betale for Linux om du ønsker eller er avhengig av brukerstøtte og faste oppgraderinger. Men i basis er os og applikasjoner til fritt bruk. Fritt er også bruken, siden ingen patenter hindrer deg i å bruke det som du ønsker.

5. Det er bunnsolid

De fleste dataservere i verden kjører Linux. Det er fordi oppetid og driftspålitelighet er uovertruffen. Er du plaget av datakrasj og nedetid, er Linux snarveien til å slippe ut av problemene.

6. Det er fart på sakene

Linux er kjent for å kreve lite maskinvareressurser og likevel yte bra, som regel bedre enn konkurrentene. Om dette er ekstra viktig, er det til og med varianter der «fotavtrykket» i ressurspølen skal være så lite som mulig. Lyst til å drøye innkjøpet av ny pc et år eller to? Sett i gang!

7. Høy sikkerhet

Linux har bra sikkerhet i design og er lite ettertraktet blant skadevareprodusentene. De jakter naturlig nok der sannsynligheten for gevinst er størst, noe som gjør Windows til en diger målskive. Økt popularitet for Mac utsetter også den plattformen for økt skadevareinteresse. Lyst til å komme av radaren for skadevaregjengen? Prøv Linux.

8. Du har full støtte

Det kan selvsagt virke utrygt å gå fra et os med garantert brukerstøtte til et fritt og åpent. Men antall fora der det gis hjelp fra andre brukere og utviklere er nesten talløst. Og skulle det bli for kjelkete, er det mulig å betale for å få profesjonell hjelp.

9. Alltid bedre

Det aktive bruker- og utviklermiljøet er også sikkerhet for at os-et ditt holder seg oppdatert. Ny funksjonalitet og nye applikasjoner er en side av det, men dersom det skulle være andre rene feil og småhull så fikses og tettes de som regel raskt. Dette kan ofte gjøres automatisk og fortløpende, om du er lei av tettetirsdag.

10. Omgjengelige saker

En side er at Linux gjerne fungerer for brukeren og på de premissene vedkommende setter. Men takket være åpne standarder og åpne løsninger er de en samarbeidsplattform av rang. Dette er spesielt nyttig for den som vil jobbe globalt, og møter flere typer plattformer der proprietært ikke nødvendigvis er en fordel for sømløs utveksling.

Enterprise